Altın fiyatlarında düşüş sürüyor: Ons altın 1865 doların altına geriledi

Altın fiyatlarında düşüş sürüyor: Ons altın 1865 doların altına geriledi

Altın fiyatları, Cuma günü ons başına 1.865 doların altına işlem görerek Mart ayından bu yana en düşük seviyesine geriledi. Bu düşüşün nedenleri arasında artan tahvil faizleri, yükselen dolar değeri ve altına olan talepteki düşüş yer alıyor.

A+A-

Altın fiyatları, 2023 yılının başından bu yana yaklaşık %2 artış gösterdi. Ancak, son dönemdeki düşüş, tahvil faizlerinin yükselmesiyle beraber altına olan yatırım cazibesinin azalmasından kaynaklanıyor. Ayrıca, doların değer kazanması da altın fiyatlarını aşağı yönlü baskılıyor. Bununla birlikte, merkez bankalarının altın alımları ve Çinli alıcıların güçlü talebi altının fiyatlarını destekliyor.

Hindistan'da yükselen enflasyon, artan altın fiyatları ve kurak bir muson mevsimi, altın talebinin bu yıl %10 düşerek son üç yılın en düşük seviyesine inmesine neden olabilir.

Merkez bankalarının altın alımlarındaki artış, Çinli alıcıların güçlü talebi ve altının cazibesini artıran faktörler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz yıl merkez bankaları, kaydedilen bir rekor olan 1.136 ton altın satın alarak 1950 yılından bu yana en yüksek miktarda altın alımı gerçekleştirdi. Ancak Çin'de altın ithalatına getirilen sınırlamalar, Çinli alıcıların altın fiyatlarını etkilemektedir. Hindistan'da ise muson mevsimi ve yaşanan kuraklık, geniş bir nüfus kesiminin harcanabilir gelirini etkileyerek altın talebinin düşmesine neden olabilir.

Gold spot price and GLD YTD Returns

İlgili Haberler