Altın ve gümüş fiyatlarında çok sert yükseliş

Altın ve gümüş fiyatlarında çok sert yükseliş

ABD'nin tüketici enflasyon verileriyle sınırlı da olsa gerileyen ons altın, üretici fiyatlarında beklentilerin altında kalan bir verinin gelmesiyle yeniden yükselişe geçti. Altına gümüş de eşlik etti.

A+A-

Cuma günü işlemlerinde altın fiyatları yükselirken gümüş fiyatları da bir miktar arttı. Metal piyasasındaki boğalar, piyasa beklentilerinden biraz daha sakin gelen haftanın ikinci ABD enflasyon raporuyla bugün bir nebze yatıştırıldı. Her iki değerli metal de güvenli liman talebi ve yükseliş yönündeki teknik faktörler tarafından desteklenmeye devam ediyor. Ons altın sabah saatlerinde 2.393,70 dolardan işlem gördü. Gümüş ise en son 0,043$ artışla 29,095$'dan işlem gördü.

Dün açıklanan ABD Mart ayı üretici fiyat endeksi raporu, Şubat ayına kıyasla %0,3 artış beklentisine karşılık %0,2 artışla biraz daha ılımlı geldi ve Şubat raporundaki Ocak ayına kıyasla %0,6'lık artışla karşılaştırıldı.

ABD hisse senedi endeksleri, Çarşamba sabahı ABD Merkez Bankası'nın bu yıl faiz oranlarını düşürüp düşüremeyeceğini daha da sorgulatan tüketici fiyat endeksi raporunun ardından gelen güçlü satışların ardından dün gün ortasında karışık seyretti.

Avrupa Merkez Bankası bugün olağan para politikası toplantısı için bir araya geldi ve faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı.

Çin, Perşembe günü deflasyonist fiyat baskılarını vurgulayan bazı enflasyon verileri elde etti. Mart ayında TÜFE, Şubat ayındaki %0,7'lik artışa ve beklenen %0,4'lük artışa kıyasla %0,1 arttı. Çin'in ÜFE'si Şubat ayındaki %2,7'lik düşüşe ve tahmin edilen %2,8'lik düşüşe karşın Mart ayında %2,8 düşüş gösterdi. Tüm bu rakamlar yıllık bazda gerçekleşmiştir. Bu rakamlar, Çin para ve maliye otoritelerinin ekonomik teşvik önlemlerini arttırdığını gösteriyor.

Bloomberg, kaynaklarının, İsrail'in birkaç hafta önce Suriye'de bazı üst düzey İranlı askeri yetkilileri öldürdüğü hava saldırısının ardından, İran veya vekillerinin önümüzdeki günlerde İsrail'e karşı misilleme amaçlı bir askeri saldırı başlatabileceğini söylediğini bildirdi. Bu haber muhtemelen bu hafta sonunda altın ve gümüşte yeni güvenli liman alımlarını körüklüyor.

Bugünün önemli dış piyasalarında, Çarşamba sabahı açıklanan ABD TÜFE raporunun ardından ABD dolar endeksi yükseldi ve son 4,5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Nymex ham petrol fiyatları daha zayıf ve varil başına 85,50 $ civarında işlem görüyor. Gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvilinin getirisi şu anda %4,6 civarında seyrediyor.

Etiketler : , ,
Ziraat Yatırım'ın "AL" önerisi verdiği 9 hisse

Ziraat Yatırım'ın "AL" önerisi verdiği 9 hisse

Ziraat Yatırım'ın model portföyde AL önerisi verdiği 9 hisse ile EKLE önerisi verdiği 1 hisse hakkında yayınladığı raporlar

İş Yatırım açıkladı: En az % 50 kazandıracak 11 hisse

İş Yatırım açıkladı: En az % 50 kazandıracak 11 hisse

BIST’de sektörüne göre ucuz ve en az %50 getiri potansiyeli olan 11 hisse senedi

Dört aracı şirket THYAO hiseleri için hedef fiyatlarını açıkladı

Dört aracı şirket THYAO hiseleri için hedef fiyatlarını açıkladı

Dört aracı kurumun Türk Havayolları THYAO hisse değerlendirmeleri açıklandı.

İlgili Haberler