Altın yatırımcısını 2024 yılında ne bekliyor?

Altın yatırımcısını 2024 yılında ne bekliyor?

2023 yılında büyük bir çıkış yakalayan ons altın yerinde durmuyor ve yeni yıla rekor bir seviyeden giriş yapıyor. Peki 2024 yılında altın nasıl bir seyir izleyecek?

A+A-

Altının 2023'teki seyri birçok yatırımcıyı şaşırttı çünkü bu değerli metal, geleneksel makroekonomik rüzgarlara karşı dirençli kaldı. Piyasa oynaklığı, jeopolitik çalkantılar ve ABD'nin para ve maliye politikasındaki belirsizlik, altının yükselmesine yardımcı oldu. Rekor merkez bankası alımlarından güçlü mücevher talebine kadar temel talep, altının zorlu makroekonomik zemini atlatmasına yardımcı oldu.

Bu yıl, yatırımcıların altın algısının iyileşmesi küresel talebin artmasına ve yeni zirvelere ulaşılmasına neden olabilir. Genel olarak, altının görünümü üç makroekonomik gelgitle desteklenebilir: ABD'de tüketici kaynaklı ekonomik büyümenin yavaşlaması ve enflasyonun istikrar kazanmasıyla güvercin Fed para politikası, küresel ekonominin ABD büyümesiyle arasındaki farkı kapatması ve merkez bankalarının altın alımlarının devam etmesiyle yumuşayan ABD doları ve artan riskler nedeniyle yatırımcıların altına yönelik yükseliş hissiyatı.

2023'te altın için en büyük sürpriz, yavaşlayan enflasyon ve yüksek nominal getiriler nedeniyle artan ABD reel getirileri karşısında direncini sürdürmesi oldu. ABD 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi 2023 yılında yüzde 5'i aşarak Eylül 2007'den bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Altın ve ABD 10 yıllık hazine tahvili getirisi arasındaki tarihsel korelasyonlara dayanarak, altının bu dönemde olduğundan çok daha kötü bir performans göstermesi beklenirdi. Bunun yerine, altın piyasası rekor merkez bankası altın alımları, artan piyasa oynaklığı ve jeopolitik çalkantılarla dengelendi.

Enflasyon seviyelerinin düşmeye başlaması ve uzun vadeli tarihsel ortalamalara yakın bir seviyede istikrar kazanmasıyla birlikte, Fed'in faiz oranlarını artırmaya devam etme güdüsü büyük ölçüde ortadan kalktı. Aslında, piyasa beklentileri şu anda 2024'ün ilk yarısında faiz indirimlerini fiyatlıyor ve bu da altın fiyatları için potansiyel bir fırsat.

ABD dolarının 2024 yılındaki görünümü de ılımlı. Faiz indirimleri, faiz oranı farkları küresel olarak daraldıkça dolar dışı para birimlerine olan talebi artırabilir. Ayrıca, 2024 ABD seçim döngüsü öncesinde ABD hükümetinin kapanma potansiyeli, mali politika tartışmaları ve siyasi çekişmeler devam ediyor.

Artan borç yükü ve mali bozulma 2023'te ABD'nin kredi notunun düşürülmesine yol açmışken, maliye politikası cephesinde belirsizliğin devam etme potansiyeli ABD dolarının beklentileri için engeller yaratabilir.

Bu arada, yavaşlayan büyüme ve hatta resesyon görünümü orta vadede ABD doları üzerinde baskı yaratabilir ve yatay veya daha zayıf bir ABD doları görünümü göz önüne alındığında, altın 2024'te destek bulabilir. Ayrıca, gelişmekte olan ülke merkez bankaları rezervlerini ABD doları ve diğer rezerv para birimlerinden uzaklaştırmaya devam ettikçe, merkez bankalarının altın alımlarının devam etmesi ABD dolarının beklentileri üzerinde baskı yaratabilir.

Bu kademeli bir eğilim olsa da, özellikle gelişmekte olan piyasa merkez bankalarının altın rezervi varlıklarının payı gelişmiş piyasa akranlarına göre ortalama üç kat daha az olduğu için altın için güçlü bir potansiyel katalizörü.

Altın yatırımcıları, özellikle de borsa yatırım fonu yatırımcıları arasındaki duyarlılık son yıllarda cansızdı. Fiziki külçe ve sikkelere yönelik güçlü talebe rağmen, 2023 yılında küresel altın ETF akışları art arda üçüncü net çıkış yılını gerçekleştirme yolunda ilerliyor. Altının bu dönemdeki fiyat performansı göz önüne alındığında, altın fiyatı ile altın ETF akışları arasında ilginç bir uyumsuzluk ortaya çıktı.

Altın ETF varlıklarının nötr bir altın fiyatı ortamında likide edildiği bu dislokasyon, altın ETF'lerinin sicili bağlamında oldukça benzersiz. Bu durum kısmen artan getirilerin yatırımcıları cezbetmesi, 2022 ve 2023 yıllarında merkez bankasının muazzam altın alımları ve altın tüketicileri arasında mücevherat için güçlü talep ile açıklanabilir.

Altının 2023'teki dayanıklılığı göz önüne alındığında, yatırımcılar 2024'te altın piyasasına geri dönerse, bu dislokasyonu daraltacak ve altın spot fiyatı ile ETF akışları arasındaki korelasyon tarihsel seviyelere geri dönecek. Yatırımcı alımları merkez bankası alımlarıyla senkronize olarak altın fiyatlarını potansiyel olarak yükselteceğinden, bu durum güçlü bir kuyruk rüzgârı yaratabilir.

2024 için altının ons başına 1.950 ila 2.200 ABD Doları aralığında işlem görmesi bekleniyor. Bu senaryoya göre, küresel ve ABD büyümesi yavaşlarken resesyondan kaçınılacak, ABD doları Fed'in sınırlı sayıda faiz indirimine tepki olarak yatay veya hafif düşüş gösterecek ve faiz oranları daha uzun süre yüksek kalacak. Gelişmekte olan piyasalarda altına yönelik tüketici talebi, merkez bankalarının güçlü altın alımlarının devam etmesiyle desteklenerek istikrarını koruyor.

Boğa durumumuzda altının ons başına 2.200 ila 2.400 ABD Doları arasında bir işlem aralığı görmesi mümkün. Burada ABD, Fed'in önemli faiz indirimleri ve daha zayıf bir ABD doları ile ekonomik bir durgunluk yaşarken, piyasa oynaklığı artabilir ve altın için güçlü yatırım talebini tetikleyebilir.

'Ayı' senaryoda ise altın, ons başına 1.800 ila 1.950 ABD Doları arasında bir işlem aralığı görebilir. Bu senaryoda, ABD ve küresel ekonomiler genişlemeci bir büyüme sergiler ve Fed, sıkılaşan işgücü piyasalarından kaynaklanan artan fiyat ve ücret enflasyonunu bastırmak için faiz oranlarını yükseltebilir.

Ayrıca, düşük piyasa oynaklığı altına yönelik yatırım talebini azaltabilir ve bunun sonucunda güçlenen ABD doları uluslararası alanda altın fiyatlarını artırabilir, ancak gelişmekte olan piyasaların mücevher, külçe ve sikkelere yönelik tüketici talebi, artan enflasyon ve zayıflayan para birimleri tarafından desteklenerek sağlıklı kalmaya devam ediyor.

Gergin hisse senedi değerlemeleri ve mükemmellik için fiyatlandırılan hisse senetleri, jeopolitik gerilimler ve emtia oynaklığından kaynaklanan potansiyel piyasa düşüşleri ile 2024 yılında daha fazla hisse senedi oynaklığı olasılığı yüksek olmaya devam ediyor.

Altın, artan risk ortamında önemli bir portföy koruması sağlayabilir. ABD'deki bölgesel bankacılık krizi, İsrail-Hamas savaşı ve Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle artan piyasa oynaklığına karşı altının tampon görevi gördüğü 2023 yılında da durum böyleydi.

İlgili Haberler