Apple, artık üç boyutlu yazıcı ile üretim yapacak

Apple, artık üç boyutlu yazıcı ile üretim yapacak

Appe, cihaz üretmek için 3D yazıcıları test etmeye başladı

A+A-

Apple, yakında piyasaya çıkacak akıllı saatlerinin bazılarında kullanılan çelik kasayı üretmek için 3D yazıcıların kullanımını test ediyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi kişilere göre bu, şirketin ürün üretme biçiminde büyük bir değişikliğin habercisi.

Bu teknik, büyük metal levhaları ürünün şekline göre kesme ihtiyacını ortadan kaldıracak. Plan özel olduğu için isimlerinin açıklanmasını istemeyen kişilere göre, bu sayede cihazların yapım süresi kısalacak ve daha az malzeme kullanılarak çevreye de yardımcı olunacak.

Yeni yaklaşım, Apple'ın tedarik zincirini düzene sokma ve daha geniş bir değişimi başlatma potansiyeline sahip. Söz konusu kaynaklar, Apple Watches ile yapılan çalışma planlandığı gibi giderse, teknoloji devinin önümüzdeki birkaç yıl içinde süreci daha fazla ürüne genişletmeye çalışacağını söyledi.

Apple bugüne kadar, ürün grubunun toplam birimlerinin yaklaşık %10'unu oluşturan paslanmaz çelik saatleri için daha geleneksel bir üretim yaklaşımı kullandı. Dövme adı verilen bir işlem, malzeme bloklarını cihazın boyutuna yakın daha küçük bir metal blok haline getirmek için kullanılıyor. Daha sonra metali kesmek ve tam tasarımı ve düğme deliklerini oluşturmak için bir CNC veya bilgisayarlı sayısal kontrol makinesi kullanılıyor.

Yeni teknik, cihazın genel hatlarını gerçek boyutuna yakın bir şekilde ya da üretimde "net şekle yakın" olarak bilinen şekilde oluşturmak için bağlayıcı püskürtme adı verilen bir tür 3D baskı kullanıyor. Baskı, daha sonra sinterleme adı verilen bir işlemden geçen toz halindeki bir madde ile yapılıyor. Bu işlemde malzemeyi geleneksel çelik hissi verecek şekilde sıkıştırmak için ısı ve basınç kullanılıyor. Kesin tasarım ve kesikler daha sonra önceki işlemde olduğu gibi frezeleniyor.

Apple ve tedarikçileri bu tekniği en az üç yıldır sessizce geliştiriyorlardı. Geçtiğimiz birkaç ay boyunca, 12 Eylül'de tanıtılacak olan Apple Watch Series 9 için tasarlanan çelik kasalarla süreci test ettiler. Bloomberg'in haberine göre, akıllı saat performans artışı ve yeni kasa renklerine sahip olacak, ancak görünümü büyük ölçüde aynı kalacak.

Yeni çelik Apple Watch'ların ilk tüketici sevkiyatlarının yenilenmiş üretim tekniğiyle yapılacağının bir garantisi yok, ancak test çalışması şirketin yaklaşım konusunda ciddi olduğunu gösteriyor. Apple bu süreci titanyum Ultra saatine de uygulamayı düşünüyor, ancak böyle bir değişim 2024 yılına kadar planlanmıyor.

Yaklaşım çevreye fayda sağlıyor çünkü yalnızca cihaz muhafazalarını oluşturmak için gerekli olan yaklaşık miktarda metal kullanılıyor. Konuyla ilgili bilgi sahibi diğer kişiler, Apple'ın sürdürülebilirliğe yönelik bir başka hamleyle, bazı yeni iPhone kılıflarında ve diğer aksesuarlarında deri yerine yeni malzemeler kullanmayı planladığını söyledi.

3D baskı çalışmaları, şirketin başkan yardımcısı Rob York tarafından denetlenen ve operasyon müdürü Sabih Khan'a bağlı olan Apple'ın üretim tasarım ekibi tarafından yürütülüyor. 3D baskılı saat kasalarına geçiş Apple ve tedarikçileri için pahalı bir çaba. Ancak üretimi basitleştirdiği ve zaman içinde maliyetleri potansiyel olarak düşürdüğü kanıtlanmalı. Şimdilik, yeni süreçle saat kasası başına maliyet önceki yöntemle aynı seviyede.

Çalışma henüz başlangıç aşamasında ve proje şimdilik daha düşük hacimli ürünler için kullanılacak. Apple Watch kasalarının çoğu paslanmaz çelik değil alüminyum. Şirket, Mac'ler ve iPad'lerin yanı sıra alt seviye iPhone'lar için de kullanılan bu malzemeyle 3D baskılı muhafazaları seri üretme konusunda ilerleme kaydetmedi. Ancak şirket, çelik ve titanyum gibi 3D baskıyla üretilebilen malzemeleri daha fazla cihaza getirmeyi tartışıyor.

Bu girişim, yüksek hacimli bir metal parçanın seri üretimi için bağlayıcı püskürtmenin kullanıldığı ilk örneklerden biri. Apple Watch'u yeni teknoloji için bir test örneği haline getirmek, şirket için bir modelin parçası. Örneğin Apple, orijinal Apple Watch'ta ortaya çıktıktan iki yıl sonra iPhone'a çelik çerçeveler ekledi. Bu yılki üst düzey iPhone'larda ise Apple Watch Ultra'da kullanılmaya başlanmasından bir yıl sonra titanyum kullanılacak.

İlgili Haberler