Apple ile S&P 500 arasındaki bağ kopuyor mu?

Apple ile S&P 500 arasındaki bağ kopuyor mu?

Apple'ın S&P 500 Etkisi Son 10 Yılın En Düşük Seviyesine Geriledi

A+A-

Apple'ın S&P 500 üzerindeki etkisi son on yılın en düşük seviyesine düştü, bu da teknoloji devinin endeksin günlük dalgalanmalarına olan etkisinin azaldığını gösteriyor.

Geçmişte, Apple'ın katkısı olmadan S&P 500'ün rekor kırması düşünülemezdi. Ancak son trendler farklı bir hikayeyi anlatıyor.

Azalan Etki ve Rekor Seviyeler

2024'ün ilk çeyreğinde Apple, S&P 500'ün günlük dalgalanmalarına son on yılın herhangi bir döneminde olduğundan daha az etki gösterdi. Bu süre zarfında Apple hisseleri düşerken S&P 500'ün yükseldiği 13 gün yaşandı. Perşembe günü Apple hisseleri %4'ten fazla düşmesine rağmen, S&P 500 Dow Jones Market Data'ya göre üst üste ikinci kez rekor seviyeye yükseldi. Bu çeyrek, 2014'ün ilk üç ayından bu yana en fazla sayıda bu tür olaya tanık oldu.

2023'e Karşı Keskin Tezat

Bu durum, Apple'ın S&P 500 üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu bir yıl öncesine oranla tam bir tezat oluşturuyor. 2023'ün ilk çeyreğinde S&P 500'ün Apple'ın desteği olmadan ilerlediği yalnızca iki gün oldu ve bu 1990'dan bu yana en düşük rakamlar arasındaydı.

Nasdaq ve Mega-Cap Hisseler

Apple'ın Nasdaq Composite üzerindeki etkisi de zayıfladı. Yılın başından bu yana Apple hisseleri düşerken Nasdaq'ın yükseldiği 15 gün oldu. Apple hisseleri 2024'ün başından bu yana zorluklarla karşılaştı ve analistleri, S&P 500'ün 2023'teki büyümesine öncülük eden "Muhteşem Yedili" mega-cap hisse senedi grubundaki konumunu yeniden değerlendirmeye sevk etti.

Analistler Apple'ın zayıflığını çeşitli faktörlere bağlıyor. Apple hisseleri 1 Ocak'tan bu yana %10'dan fazla düşmesine rağmen S&P 500'ünkazancı Perşembe günü itibarıyla %9,9'a ulaşmıştı.

Bazı analistler Apple'ın hisse senedi notunu düşürürken, Morningstar'dan William Kerwin ve bazı uzmanlar, fiyat hedeflerine yaklaştıkça yükseltti. Kerwin, Çin'deki satış büyümesinin yavaşlaması, yenileme döngülerinin uzaması ve Adalet Bakanlığı'nın antitröst davaları gibi endişelere işaret etti.

Apple'ın Konumu ve Rakipleri

Apple, hem S&P 500 hem de Nasdaq'ta önemli bir ağırlığa sahip. Perşembe günkü kapanış itibarıyla 2,76 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Microsoft Corp.'un ardından en değerli ikinci ABD şirketi.

Ancak Nvidia Corp., Apple'a rakip olarak ortaya çıkıyor. 2,26 trilyon dolarlık piyasa değeriyle Nvidia'nın artan kârı ve gelişmiş çip tasarımları, onu potansiyel yeni bir pazar lideri olarak konumlandırıyor.

 

İlgili Haberler