Asya borsaları duraksadı yendeki düşüş müdahale riskini artırdı

Asya borsaları duraksadı yendeki düşüş müdahale riskini artırdı

Asya hisseleri şaşırtıcı derecede iyimser ABD ekonomik verilerinin küresel büyüme endişeleriyle savaşmasıyla duraksarken, yen euro karşısında 15 yılın en düşük seviyesini gördü ve Japonya daha fazla kaybı önlemek için müdahalede bulunacağını ima etti.

A+A-

ABD verilerinin gücü, Avrupa Merkez Bankası'ndan gelen şahin yorumlarla birleşerek tahvilleri zayıflattı ve piyasalar daha fazla faiz artırımı ihtimalini azalttı.

Bu durum, günün ilerleyen saatlerinde Portekiz'de düzenlenecek olan ve aralarında Fed Başkanı Jerome Powell, ECB Başkanı Christine Lagarde ve Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda'nın da bulunduğu yıldızlarla dolu merkez bankacıları paneline olan ilgiyi arttırdı.

ANZ analistleri, "ABD verileri faiz oranına duyarlı sektörlerde direncin devam ettiğine işaret ediyor ve Fed, enflasyonu kontrol altına almak için trendin altında bir faaliyet dönemine ihtiyaç duyulabileceği konusunda çok net. Şimdiye kadar bu gerçekleşiyor gibi görünmüyor." dedi.

Analistler ayrıca "ECB'de üst düzey yetkililer, çekirdek enflasyon önemli ölçüde yavaşlamadıkça sıkılaştırmanın devam etmesi gerektiğinin sinyalini verdi ve Eylül ayında faiz artırımı yapılması giderek daha olası görünüyor." şeklinde konuştu.

Faiz riski piyasaları temkinli tuttu ve MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi neredeyse hiç değişmedi.

Çin'in mavi çipleri, yetkililerin büyüme beklentilerinden bahsetmesiyle Salı günü sıçrama yaptıktan sonra %0,2 geriledi.

Japonya Nikkei yendeki zayıflığın desteğiyle %0,7'lik bir artışla daha iyi bir performans sergiledi.

Nasdaq vadeli işlemleri, Wall Street Journal'ın Washington'un Çin'e yapay zeka çipleri ihracatına yeni kısıtlamalar getirmeyi düşündüğü haberinin etkisiyle %0,4 geriledi. Nvidia hisseleri zilden sonra %3 düştü.

S&P 500 vadeli işlemleri %0,2 geriledi, ancak bu düşüş Salı günü ABD'den gelen konut, dayanıklı mal siparişleri ve tüketici duyarlılığı verilerinin beklentileri aşmasıyla elde edilen güçlü kazanımların ardından gerçekleşti.

Goldman Sachs analistleri, "Veriler ikinci çeyrekte konut, stok ve ekipman yatırımlarının hızlandığına işaret etti," diye yazdı. "İkinci çeyrek GSYİH izleme tahminimizi 0,4 puan artırarak +%2,2'ye yükselttik."

Bu direnç, imalat anketlerinde son dönemde görülen zayıflığı dengeledi ve piyasanın Federal Rezerv'in Temmuz ayında faiz artırma ihtimalini azaltmasına yol açtı.

Vadeli işlem sözleşmelerinin %77 ihtimalle %5,25-5,5 aralığında bir artışa işaret etmesi ve %5,5-5,75 aralığına yükselme riskinin biraz daha fazla olması, kısa vadeli Hazine tahvil getirilerini yükseltti.

Bir dizi merkez bankacısının enflasyon konusunda şahin tonda konuşması ve faizlerin muhtemelen daha uzun süre yüksek kalacağı uyarısında bulunmasının ardından Avrupa'da da tahvil getirileri keskin bir şekilde yükseldi.

Piyasalar Temmuz ayında faizlerin %90 olasılıkla %3,75'e yükseleceğini ve %4,0 civarında zirve yapacağını öngörüyor.

Euro buna 1,0957 dolara yükselerek karşılık verirken, düşük getirili yen 157,97 ile 15 yılın zirvesine çıktı.

Dolar, Japon yetkililerin yendeki zayıflığı tekrar protesto etmesiyle 143,87 seviyesine gerilemeden önce 144,18 yen ile yaklaşık sekiz ayın zirvesine yükseldi.

Japonya'nın en üst düzey döviz diplomatı Masato Kanda Çarşamba günü yende daha fazla düşüşe karşı uyarıda bulunarak, hareketlerin aşırı hale gelmesi durumunda yetkililerin uygun bir tepki vereceğini söyledi.

Piyasalar, Japonya'nın geçtiğimiz Ekim ayında yaptığı gibi yene müdahale ederek doları birkaç saat içinde 151,94'ten 144,50'ye kadar düşürmesi ihtimaline karşı temkinli.

Yine de, Japonya Merkez Bankası ultra gevşek para politikasını sürdürürken yende bir ralli olası görünmüyor.

CBA'da döviz stratejisti olan Carol Kong, "BOJ Başkanı Ueda'nın sürekli güvercin mesajının ve zayıf Japon ücret artışının ardından, piyasa katılımcıları artık BOJ'un yakında para politikasını sıkılaştıracağına inanmıyor" dedi ve ekledi:

"Dolayısıyla Japon yetkililerin JPY'yi desteklemek için piyasaya girme riskinin arttığını görüyoruz."

Emtia piyasalarında altın, son üç ayın en düşük seviyesi olan 1.909,99$'dan destek bulduktan sonra ons başına 1.915$'da sabitlendi.

Petrol fiyatları, ABD ham petrol ve benzin stoklarında beklenenden daha büyük bir düşüş olduğunu gösteren verilerin ardından yükseldi, ancak şu ana kadar yılın en düşük seviyelerine rahatsız edici derecede yakın kaldı.

Brent 33 sent artışla varil başına 72,59 dolara yükselirken, ABD ham petrolü 29 sent artışla varil başına 67,99 dolara çıktı.

Bu haber toplam 1504 defa okunmuştur
İlgili Haberler