Asya borsaları faiz artırımı endişeleriyle düşüyor yen eriyor

Asya borsaları faiz artırımı endişeleriyle düşüyor yen eriyor

Bir dizi güçlü ABD ekonomik verisinin Fed'in faiz oranlarını muhtemelen daha uzun süre yüksek tutacağı görüşünü desteklemesinin ardından Asya hisse senetleri Cuma günü gerilerken, yen müdahale endişeleriyle psikolojik olarak önemli bir bariyeri aştı

A+A-

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,21 geriledi ancak yılın ilk yarısında %1'in üzerinde bir kazanç elde etme yolunda ilerledi.

Avustralya'nın S&P/ASX 200 endeksi %0,39 değer kaybederken, Japonya'nın Nikkei endeksi yaklaşık %1 düştü, ancak yılın ilk altı ayında %26 kazançla Asya borsaları arasında en iyi performans gösteren borsa oldu.

Çin hisseleri, yatırımcıların güçlü bir teşvikin işaretlerini beklerken COVID-19 sonrası toparlanmanın teklemesine karşı temkinli olması nedeniyle zorlu bir yolculuk geçiriyor.

Cuma günü yapılan resmi bir fabrika anketine göre, ülkenin imalat faaliyeti Haziran ayında üst üste üçüncü kez daraldı, ancak daha düşük bir hızda gerçekleşti.

Çin'in mavi çipli CSI300 Endeksi %0,14 düşerken, Şangay Bileşik Endeksi %0,11 geriledi. Hong Kong'un Hang Seng Endeksi %0,28 gerileyerek yılın ilk yarısında %5'lik bir düşüş kaydetti.

Hafta boyunca açıklanan veriler, yaklaşan resesyon endişelerini bir miktar hafifleten dirençli bir ABD ekonomisi tablosu çizerken, Fed'in şahin çizgisinde kalacağı yönündeki beklentileri de artırdı.

İşsizlik yardımı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısı geçen hafta beklenmedik bir şekilde düşerek işgücü piyasasının gücünü koruduğuna işaret etti.

Ticaret Bakanlığı Perşembe günü yaptığı açıklamada, gayri safi yurtiçi hasılanın geçen çeyrekte yıllık bazda %2.0 oranında arttığını belirtti. Ekonomistler ilk çeyrek GSYH büyümesinin hafif bir artışla %1,4'e yükselmesini bekliyorlardı.

Validus Risk Management Kuzey Amerika küresel sermaye piyasaları başkanı Ryan Brandham, verilerin son 18 aydaki uzun faiz artış döngüsüne rağmen ABD tüketicisinin devam eden direncini vurguladığını söyledi.

CME FedWatch verilerine göre, piyasalar Fed'in önümüzdeki ay faizleri 25 baz puan artırma ihtimalini %88 olarak fiyatlıyor.

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell Perşembe günü yaptığı açıklamada, ABD merkez bankasının bu ayın başlarında verdiği aranın ardından parasal sıkılaştırma kampanyasına devam edeceğinin sinyalini verdi.

İspanyol Merkez Bankası tarafından Madrid'de düzenlenen bir etkinlikte konuşan Powell, "Hareket etmediğimiz bir toplantı yaptık," dedi ve ekledi: "Faiz kararlarındaki ılımlı temponun devam etmesini bekliyoruz."

Güçlü ekonomik veriler Hazine tahvillerinin getirisini artırdı ve 10 yıllık Hazine tahvillerinin getirisi Perşembe günü son üç ayın en yüksek seviyesi olan %3,868'e ulaştı. Asya saatlerinde ise %3,840 seviyesindeydi.

Tipik olarak faiz oranı beklentilerine paralel hareket eden iki yıllık ABD Hazine tahvili getirisi %4,872 seviyesindeydi ve gecelik %4,892 ile üç ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

Cuma günü yatırımcıların odak noktası, Fed'in tercih ettiği enflasyon göstergesi olan ABD Kişisel Tüketim Harcamaları (PCE) endeks okuması olacak.

Avro Bölgesi'nde Mayıs ayı enflasyon verileri Avrupa Merkez Bankası'nın bir sonraki hamleleri için ipucu sağlayacaktır.

ING'nin Asya-Pasifik bölgesel araştırma başkanı Rob Carnell, "Bölge genelinde enflasyonun izlediği yolda artan bir ayrışma var ve bu da politika için doğru yol konusunda bazı anlaşmazlıklara yol açıyor" dedi.

Japon yetkililer, diğer merkez bankaları enflasyonu düşürmek için para politikasını sıkılaştırırken Japonya Merkez Bankası'nın faiz oranlarını aşırı düşük tutacağı yönündeki piyasa beklentileri nedeniyle yenin devam eden düşüşüyle mücadele etme baskısı altında.

Cuma günü Japon yeni, yatırımcıların Japon yetkililerin müdahalesini beklemesi nedeniyle Kasım ayından bu yana ilk kez dolar başına 145 seviyesine geriledi.

Japonya Maliye Bakanı Shunichi Suzuki Perşembe günü yaptığı yeni bir uyarıda, ülkenin aşırı hale gelen döviz piyasası hareketlerine yanıt vermek için herhangi bir seçeneği göz ardı etmeyeceğini söyledi ve tek taraflı, istikrarsız yen hareketlerinin istenmeyen bir durum olduğunu ekledi.

ABD para birimini altı rakibine karşı ölçen dolar endeksi %0,029 yükselirken, Euro %0,01 düşüşle 1,0863 dolar oldu.

ABD ham petrolü %0,21 düşüşle varil başına 69,71 $'a gerilerken, Brent %0,05 düşüşle 74,30 $'da kaldı.

Bu haber toplam 687 defa okunmuştur
İlgili Haberler