Asya borsaları son üç ayın en kötü haftasına girdi

Asya borsaları son üç ayın en kötü haftasına girdi

Beklenenden daha yüksek çıkan enflasyon rakamları ve şahin merkez bankası açıklamaları, yatırımcıları kaçak fiyatları dizginlemenin ekonomik bedeli konusunda tedirgin ederken, Asya hisse senetleri Cuma günü son üç ayın en kötü haftasına yöneldi.

A+A-

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinin en geniş endeksi %0,7 düştü ve haftalık %3,6 düşüşle Mart ayından bu yana en kötü seviyesine geriledi. Çin'deki tatil nedeniyle ticaret hafifledi. Hong Kong hisseleri %1,4'lük bir düşüşle tatilden döndü.

Japonya Nikkei, Japonya'da çekirdek enflasyonun kırk yılı aşkın bir sürenin en yüksek hızına ulaşmasıyla %1 düştü.

Singapur'daki Maybank'ın hisse senedi satış işlemleri müdürü Wong Kok Hoong, İngiltere'den gelen enflasyon verilerinin ardından gelen bu haberin riskten kaçış dalgasını tetiklediğini söyledi. Nikkei haftalık %2,4'lük bir düşüşle on haftalık kazanç serisini sonlandırmaya hazırlanıyordu.

Wall Street gece boyunca kazançlar elde etti, ancak S&P 500 vadeli işlemleri Cuma günü %0,4 düştü.

İngiltere ve Norveç merkez bankaları bir gecede 50 baz puanlık süper büyük artışlar yaptı. Geçen hafta ABD Merkez Bankası şahin bir görünümle piyasaları şaşırttı ve Avustralya ve Kanada merkez bankaları beklenmedik artışlar yaptı.

İngiltere Merkez Bankası'nın yapışkan enflasyon ve şaşırtıcı derecede güçlü ücretler karşısında faiz oranını %5'e yükseltmesi, yatırımcıların sıkılaştırmanın ekonomik acı getireceğinden endişe etmeleri nedeniyle sterlinde sadece kısa süreli bir sıçramaya yol açarken, sterlin getirileriyle birlikte düştü.

ANZ ekonomisti Henry Russell bir notunda, "İngiltere'deki sıkı işgücü piyasası, ağırlıklı olarak emek yoğun hizmet tabanlı ekonomisi göz önüne alındığında, giderek daha sorunlu hale geliyor ve diğer gelişmiş ekonomilerdeki riski örnekliyor" dedi ve ekledi: "Faiz ve dövizdeki hareketler sessiz kalsa da, kuzey yarımkürede daha fazla sıkılaştırmanın yaklaştığı hissi var".

ABD doları Cuma günü yükseldi ve son bir ayın en güçlü haftalık performansını sergilemeye hazırlanıyor. Emtia fiyatlarına ve Çin'in büyümesine duyarlı olan Avustralya doları %0,5 düşüşle 0,6724 dolara geriledi ve haftalık bazda %2'den fazla değer kaybetti.

Kara piyasaları kapalıyken offshore yuan son dönemdeki kayıplarını genişletti ve dolar başına 7,2225 ile yedi ayın en düşük seviyesine geriledi.

Maybank'tan Wong, piyasanın Çin'in pandemi sonrası duraklayan toparlanmasını desteklemek için bir haftadır verilen teşvik vaatlerini satın almadığını söyledi. 

Tahvil piyasalarında, Fed Başkanı Jerome Powell'ın faiz artırımlarının devam edebileceğini yinelemesi üzerine ABD Hazine tahvilleri gece boyunca satıldı. İki yıllık Hazine tahvillerinin getirisi gecelik 9 baz puan artışla %4,8'e yükseldi ve Cuma günü Asya'da %4,7888 seviyesinde sabit kaldı.

On yıllık Hazine tahvillerinin faizi bir gecede 7,6 baz puan yükseldi ve Cuma günü %3,7849 seviyesinde tutundu. Daha yüksek faiz beklentisi, gelir getirmeyen altını vurdu ve spot fiyatlar ons başına 1.910 dolarla üç ayın en düşük seviyesine geriledi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri yaklaşık iki ayın en kötü haftasını geçirmeye hazırlanırken %0,5 düşüşle varil başına 73,79 dolara geriledi.

Cuma günü ilerleyen saatlerde Avrupa, İngiltere ve Amerika Birleşik Devletleri'nde satın alma yöneticileri endeksi anketleri açıklanacak ve İngiltere'de perakende satış rakamlarının gerileme göstermesi bekleniyor.

Bu haber toplam 562 defa okunmuştur
İlgili Haberler