Dolarda yeni rekor: Faiz artırımının ardından Türk lirasnda erime sürüyor

Dolarda yeni rekor: Faiz artırımının ardından Türk lirasnda erime sürüyor

Türk lirası %2,8 kadar değer kaybederek yeni bir rekor düşük seviyeye geriledi ve Merkez Bankası'nın bir gün önce Erdoğan'ın politikasını tersine çevirerek yaptığı büyük faiz artışının piyasa beklentilerinin altında kalmasıyla kayıplarını genişletti.

A+A-

Lira son olarak Perşembe günkü kapanıştan %1,3 daha zayıf olan 25,2015'ten işlem gördü. En zayıf noktası olan 25,59'da bu yıl ABD para birimi karşısında yaklaşık %27 daha zayıftı.

TCMB Perşembe günü temel faiz oranını 650 baz puan artırarak %15'e yükseltti ve geçen ayki seçim zaferinin ardından Erdoğan tarafından atanan yeni Başkan Hafize Gaye Erkan yönetimindeki ilk toplantısında daha ileri gideceğini söyledi.

Bu hamle, yükselen enflasyona rağmen alışılmışın dışında bir politika izlenerek 2021 yılında bir haftalık repo faizinin %19'dan %8,5'e düşürüldüğü yıllar süren parasal genişlemenin ardından bir rota değişikliğine işaret ediyordu.

Reuters anketinde medyan tahmin Perşembe günü faizlerin %21'e yükseleceği yönündeydi ve analistler bu küçük hamlenin Erkan'ın Erdoğan'ın gözetimi altında enflasyonla agresif bir şekilde mücadele etmek için sınırlı bir alana sahip olabileceğini gösterdiğini söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler