Elektrikli araçlara olan yoğun ilgi lityum krizini beraberinde getirdi

Elektrikli araçlara olan yoğun ilgi lityum krizini beraberinde getirdi

Lityum üreticileri küresel arzın elektrikli araç talebini karşılayamayabileceği konusunda uyarıda bulundu.

A+A-

Lityum üreticileri, maden izinlerindeki gecikmeler, personel sıkıntısı ve enflasyonun dünyanın agresif elektrifikasyon zaman çizelgelerini karşılamak için yeterli pil metali tedarik etme yeteneklerini engelleyebileceğinden endişe duyuyorlar.

Bir zamanlar özellikle seramik ve eczacılıkta kullanılan niş bir metal olan lityum, Stellantis, Ford ve diğer otomobil üreticilerinin agresif elektrikli araç planları nedeniyle artık dünyanın en çok talep gören metallerinden biri.

Söz konusu olan yeşil enerjiye geçişin temel hedeflerinden biri olan elektrikli araçların içten yanmalı motorların yerini alma hızı.

Lake Resources Yönetim Kurulu Başkanı Stu Crow, bu hafta Las Vegas'ta düzenlenen Fastmarkets Lityum ve Pil Hammaddeleri konferansında yaptığı konuşmada, "Pil şirketlerinin (lityum) hammadde güvenliğine sahip olmadığı bir kriz durumuna düşebilirsiniz. Burada gördüğümüz panik ile sektörde arzı güvence altına almaya yönelik çılgınca faaliyetler arasında bir kopukluk var." dedi.

Bu hafta Lake Resources, Arjantin'deki Kachi lityum projesinden ilk üretimi üç yıl erteleyerek proje gecikmesini duyuran en son lityum şirketi oldu. Şirket, güç kaynağı ve diğer lojistik kaygıları gerekçe gösterdi.

Dünyanın en büyük lityum üreticisi Albemarle, Amerika, Asya ve Avustralya'da hızla büyüyor. Yine de, 2030 yılında küresel lityum talebinin arzı 500.000 metrik ton aşmasını bekliyor. Çeşitli danışmanlık şirketleri ve diğer üreticilerin tahminleri biraz farklı olsa da, hepsi yaklaşmakta olan bir kıtlık konusunda uyarıda bulunuyor.

Albemarle'ın lityum işinin başındaki Eric Norris, "Bu büyük bir zorluk" dedi.

Fastmarkets'a göre geçen yıl dünyada 45 lityum madeni faaliyet gösterirken, bu yıl 11, gelecek yıl ise yedi madenin açılması bekleniyor. Bu hız, danışmanların yeterli küresel arzı sağlamak için gerekli olduğunu söylediği hızın çok altında.

Bu büyüme tahminleri, madencilik şirketleri teknik yetenekleri işe almakta zorlanırken, artan maliyetler ve önemli ekipmanlar için gecikme süreleriyle karşı karşıya kalırken bile en iyi senaryoyu varsayıyor.

Daha fazla lityum madeni inşa edilse bile, aküler için özel metal türlerini üretecek yeterli tesis yok. Yöneticiler, otomobil üreticilerinin daha düşük kaliteli lityumu kabul etmek zorunda kalabileceğini ve bunun da elektrikli araç bataryalarının menzilini azaltacağını söyledi.

Tesla'ya tedarik sağlayan ve bu yıl içinde rakibi Allkem ile birleşmeye hazırlanan Livent'ten Sarah Maryssael, "Topraktan çıkan lityum ile bir bataryaya giren lityum arasında büyük bir fark var" dedi.

Bir zamanlar sektörün tutkunlarının katıldığı niş bir etkinlik olan Fastmarkets konferansı, baş döndürücü lityum talebiyle birlikte hızla büyüdü. Bu yıl yaklaşık 1.100 kişi katıldı, bu rakam 2019 seviyelerinin neredeyse üç katı ve geçen yıla göre %68 artış anlamına geliyor.

Bankacılık devleri JPMorgan, Goldman Sachs ve BMO Capital Markets ve diğerleri de, beklenen lityum devralma anlaşmaları dalgası ve riskten korunma ve diğer finansal araçlara yönelik artan talep nedeniyle bu alan ilgilerini giderek artırıyor.

BMO'nun kritik mineraller uygulamasının genel müdürü Rahim Bapoo, "Stratejik yatırım ve birleşme ve satın alma hattımız olağanüstü güçlü" dedi.

Mitsui, lityum arayışına bir örnek olarak Atlas Lithium ile Atlas'ın henüz tasarımını tamamlamadığı Brezilya'daki bir maden projesinden tedariki garanti altına almak için 65 milyon dolarlık bir anlaşma imzalamanın eşiğinde.

Elektrikli araç üreticisi Rivian'dan Tara Berrie, "Yatırımların devam etmesi gerekiyor, aksi takdirde zaten çok uzun olan (lityum) zaman çizelgelerinde daha fazla gecikme yaşanacak" dedi

Bu haber toplam 658 defa okunmuştur
İlgili Haberler