Asya hisse senetleri Çin'e yönelik endişelerin artmasıyla geriledi

Asya hisse senetleri Çin'e yönelik endişelerin artmasıyla geriledi

Asya hisse senetleri, Pekin'den yeni teşvik adımları gelmemesinin yatırımcıları hayal kırıklığına uğratması ve dünyanın en güçlü merkez bankacısının ilerleyen günlerinde ne kadar şahin olmayı seçeceğini merak etmeleri nedeniyle durgun seyretti.

A+A-

Fed Başkanı Jerome Powell iki gün boyunca milletvekillerine ifade verecek ve faizlerin Temmuz ayında gerçekten yeniden yükselip yükselmeyeceği ve öngörüldüğü gibi %5,5-%5,75 aralığında zirve yapıp yapmayacağı konusunda sorgulanacak.

Piyasaların şüpheleri var ve şu anda gelecek ay %5,25-5,5'e yükselme ihtimali %78 civarında ve bu muhtemelen tüm sıkılaştırma döngüsünün sonu olacak.

Belirsizlik, S&P 500 vadeli işlemlerini ve Nasdaq vadeli işlemlerini gece boyunca hafif bir düşüşün ardından yatay tuttu. EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,2 ve FTSE vadeli işlemleri %0,1 artış gösterdi.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi %0,8 düşerken, Güney Kore %0,5 geriledi.

Japonya'nın Nikkei piyasası üç aylık yüksek kazançlarını pekiştirirken %0,1 artış kaydetti. Bir anket, büyük Japon imalatçılarının moralinin Haziran ayında artarak ikinci ay üst üste pozitif bölgede kaldığını gösterdi.

Çin mavi çipleri, yatırımcıların Salı günkü faiz indirimlerinin kapsamı nedeniyle hala hayal kırıklığına uğramasıyla %0,5 geriledi ve yuan yılın en düşük seviyesini gördü.

BoJ ultra gevşek para politikasında ısrarlı

Para birimlerinin başka yerlerinde, riskten kaçınma eğiliminin çok kalabalık kısa pozisyonlarda kar alımını teşvik etmesiyle, hırpalanmış Japon yeni biraz soluklandı. Japonya Merkez Bankası (BOJ) süper kolay politikalarını inatla savunduğu için para birimi haftalardır düşüyor.

Merkez Bankası'nın son toplantı tutanakları, dokuz yönetim kurulu üyesinden sadece birinin tahvil faizlerini düşük tutma politikasını yeniden gözden geçirmeyi önerdiğini ve o zaman bile bir süre beklemenin en iyisi olduğunu söyledi.

Bu aciliyet eksikliği yendeki herhangi bir sıçramayı sınırlandırmalı ve doları Salı günkü yedi ayın en yüksek seviyesi olan 142,26'dan sadece biraz uzakta 141,56 yen seviyesinde tutmalı.

Euro da aynı şekilde 155,37'lik zirve seviyesinden geriledikten sonra 154,54 yen seviyesinde sabitlendi. Tek para birimi dolar karşısında 1,0965 dolarda yatay seyrederken, sterlin de 1,2760 dolarda kaldı.

Pound, günün ilerleyen saatlerinde İngiltere tüketici fiyatları verilerinden kaynaklanan büyük bir testle karşı karşıya kalacak ve herhangi bir yukarı yönlü sürpriz, İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) Perşembe günkü politika toplantısında 50 baz puanlık bir artış yapması için baskıyı artıracak.

Medyan tahminler manşet enflasyonun %8,4'e gerileyeceği, ancak çekirdek enflasyonun %6,8'de kalacağı yönünde.

JPMorgan analistleri bir notta, "BoE'nin Perşembe günü 25 baz puanlık bir artış yapmasını bekliyoruz, ancak son verilerin yukarı yönde sürpriz yaptığı göz önüne alındığında, 50 baz puanlık bir artış için iyi bir durum görüyoruz. BoE'nin nihai faiz oranına giden yolda bir sinyal için TÜFE raporunu yakından izleyeceğiz." sözlerini kaydetti.

Vadeli işlemler şu anda yarım puanlık bir artış ihtimalinin %25 civarında olduğunu gösteriyor.

Artan faiz oranları ve yüksek tahvil getirileri, geçen haftanın üç ayın en düşük seviyesi olan 1.924,99 $'ın hemen üzerinde, ons başına 1.936 $'da sabitlenen altın için bir yük oldu.

Petrol fiyatları birkaç seanslık kayıptan sonra yükselişe geçti, ancak hala büyük bir teşvik paketi olmadan Çin talebine ilişkin endişelerle mücadele ediyor.

Brent 17 sent artışla varil başına 76,07 dolara yükselirken, ABD ham petrolü 20 sent artışla 71,39 dolara çıktı.

Bu haber toplam 741 defa okunmuştur
İlgili Haberler