Asya hisseleri ABD ve Çin enflasyon risklerine karşı tetikte

Asya hisseleri ABD ve Çin enflasyon risklerine karşı tetikte

Asya hisse senedi piyasaları, karışık bir ABD istihdam raporunun tahvillerde bir ralliye yol açmasının ardından Pazartesi temkinli bir ruh halindeydi, ancak bu hafta açıklanacak olan ABD ve Çin enflasyon rakamları yeni engelleri beraberinde getirebilir.

A+A-

MSCI'nın Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisseleri endeksi geçen hafta %2,3 kaybettikten sonra zayıf ticarette bir miktar yükseldi.

Japonya Nikkei %0,2 geriledi, ancak Temmuz ayının en düşük seviyesinden destek buldu. Son Japonya Merkez Bankası toplantısının özeti, üyelerin getiri politikasını daha esnek hale getirmenin süper kolay teşvikinin ömrünü uzatmaya yardımcı olacağını düşündüklerini gösterdi.

Çin mavi çipleri, yatırımcıların Pekin'den büyük ve somut teşvik adımları gelmemesi nedeniyle hala hayal kırıklığına uğramasıyla %0,7 geriledi.

EUROSTOXX 50 vadeli işlemleri %0,3 ve FTSE vadeli işlemleri %0,5 düşüş gösterdi. Diğer taraftan, S&P 500 vadeli işlemleri %0,4 ve Nasdaq vadeli işlemleri %0,5 değer kazandı.

S&P 500 kazançlarının yaklaşık %90'ının rapor edilmesiyle, sonuçlar konsensüs tahminlerinden %4 daha iyi ve şirketlerin %79'undan fazlası Street'i geride bıraktı. Bu hafta açıklanacak sonuçlar arasında Walt Disney ve News Corp yer alıyor.

ABD tüketici fiyatlarına ilişkin verilerin manşet enflasyonun hafif bir artışla yıllık %3,3'e yükseldiğini göstermesi bekleniyor, ancak daha önemli olan çekirdek oranın %4,7'ye yavaşladığı görülüyor.

Goldman Sachs analistleri, kısmen düşen otomobil fiyatları nedeniyle rakamlarda aşağı yönlü bir risk görüyor ve bu sonuç tahvil rallisinin canlı ve tekmelemeye devam etmesine yardımcı olabilir.

Çin'de piyasa, yıllık tüketici fiyatlarının yaklaşık %0,5, üretici fiyatlarının ise %4 düşmesi nedeniyle daha fazla deflasyon işareti arıyor.

Yukarı yönlü herhangi bir sürpriz, geçen hafta başında yeni borçlanma dalgası öncesinde belirgin bir şekilde yükselen Hazine tahvilleri için bir test olacaktır. Sonuç olarak, karışık bir bordro raporu, özellikle kısa vadede kayıpların çoğunu tersine çevirmeye yardımcı oldu.

Vadeli işlemler, Federal Rezerv'in Eylül ayında faiz artırma ihtimalinin yalnızca %12, yılsonuna kadar ise %24 olduğunu gösteriyor.

BofA'da ekonomist olan Michael Gapen, piyasanın son dönemdeki dirençli ekonomik veriler göz önüne alındığında gelecek yıl hala çok fazla politika gevşemesi beklediği konusunda uyarıda bulundu.

Gapen, "Artık ABD ekonomisi için daha önce tahmin ettiğimiz gibi hafif bir resesyon değil, yumuşak bir iniş bekliyoruz" diye yazdı.

Gapen "Piyasa 2024'te 120-160bps arasında Fed indirimi ima ederken, biz sadece 75bps bekliyoruz. Büyüme pozitif ve işsizlik düşükken Fed'in 2024'te faiz indirimlerine hızlı bir şekilde dönmesi için daha az neden var." şeklinde konuştu.

Sonuç olarak banka, iki ve 10 yıllık faizler için yılsonu tahminini 50 baz puan artırarak sırasıyla %4,75 ve %4'e yükseltti.

Pazartesi günü, iki yıllık getiriler tekrar %4,82'ye yükselirken, 10 yıllık getiriler %4,06'ya çıktı.

Getirilerdeki gerileme, 141,90 yen seviyesinde rölantide seyreden ve geçen haftanın zirvesi olan 143,89'un altında kalan ABD dolarından bir miktar buhar çıkardı.

Euro, geçen hafta 1,0913$ seviyesindeki dip seviyesinden sıçrayarak 1,0988$ seviyesinde tutundu.

Dolardaki düşüş, Cuma günü 1.928,90$'dan başlayan yükselişin ardından altının ons başına 1.941$'da tutunmasına yardımcı oldu.

Petrol fiyatları, arzın daralması nedeniyle altı hafta üst üste yükseldikten sonra durakladı. Brent'teki %17'lik yükseliş, Ukrayna'daki savaş ve küresel ısınmanın gıda fiyatları üzerindeki yukarı yönlü baskısıyla birleştiğinde, gelişmiş dünyada dezenflasyonun devam etmesi umutlarını tehdit ediyor.

Brent bir sent artışla varil başına 86,25 dolar olurken, ABD ham petrolü 1 sent değer kazanarak 82,83 dolar oldu.

İlgili Haberler