OPEC+ kesintileriyle petrol dört ayın en yüksek seviyesinde

OPEC+ kesintileriyle petrol dört ayın en yüksek seviyesinde

OPEC+ kesintileriyle petrol dört ayın en yüksek seviyesi yakınında sabit kaldı.

A+A-

Petrol fiyatları Pazartesi günü bir miktar geriledi, ancak en büyük üreticiler Suudi Arabistan ve Rusya'nın küresel piyasaları daha da sıkılaştırmak ve fiyatları desteklemek için arzı bir ay daha düşük tutma sözü vermesinin ardından hala Nisan ortasından bu yana en yüksek seviyelerine yakındı.

Brent ham petrol vadeli işlemleri %0,1 düşüşle varil başına 86,14 dolara gerilerken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü %0,1 düşüşle varil başına 82,73 dolar oldu.

Her iki kontrat da geçen hafta üst üste altıncı haftalık kazancını elde ederek Aralık 2021'den Ocak 2022'ye kadar olan en uzun kazanç serisini yakaladı.

DBS Bank'ın baş enerji analisti Suvro Sarkar, "Yükseliş, petrol için ilk yarıya kıyasla daha güçlü bir ikinci yarı beklentilerimizle uyumlu" dedi.

Sarkar sözlerini şöyle sürdürdü: "Ancak, Çin'in toparlanma hızına ilişkin devam eden endişeler ve eldeki yedek kapasite göz önüne alındığında Suudi Arabistan ve Rusya'nın sırasıyla üretim ve ihracatı ne kadar azaltmaya devam edeceğine ilişkin şüpheler nedeniyle daha fazla yükselişin sınırlı olabileceğini ve petrol fiyatlarının bir süre için varil başına 85 $ (Brent) civarında konsolide olabileceğini düşünüyoruz."

Petrol fiyatları son haftalarda ABD'nin faiz artırımlarını azaltacağı beklentisi, OPEC+ arzında azalma ve dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı Çin'de kötü geçen ikinci çeyreğin ardından petrol talebini canlandıracak teşvik umutları ile desteklendi.

Dünyanın en büyük ihracatçısı Suudi Arabistan Perşembe günü günlük 1 milyon varillik (bpd) gönüllü üretim kesintisini Eylül ayı sonuna kadar uzattı ve bunun ötesine uzatılabileceğini veya derinleştirilebileceğini ekledi. Krallığın Eylül ayı üretimi yaklaşık 9 milyon varil olacak.

Rusya Perşembe günü yaptığı açıklamada Eylül ayında petrol ihracatını 300,000 varil azaltacağını duyurdu. Ayrıca, geçtiğimiz hafta Ukrayna donanmasına ait bir insansız hava aracının Rusya'nın Karadeniz'deki Novorossiysk donanma üssüne düzenlediği saldırıda bir Rus savaş gemisi ciddi hasar gördü. Dünya petrol arzının %2'sini gerçekleştiren liman yeniden faaliyete geçti.

Üretim kesintilerine paralel olarak Saudi Aramco Cumartesi günü Asya'ya sattığı çoğu ürün için resmi satış fiyatlarını Eylül ayında üçüncü kez yükseltti.

CMC Markets analisti Tina Teng bir notunda, OPEC+'nın üretim kesintileri, Çin'in teşvik önlemleri ve ABD'nin ekonomik görünümündeki iyileşmenin ham petrol fiyatlarını desteklediğini, ancak fiyatların Nisan ayındaki en yüksek seviyelerinin yakın vadeli direncine yaklaştığını söyledi.

IG piyasa analisti Tony Sycamore, WTI'ın varil başına 84,00 doların üzerine çıkmaya devam etmesinin 93,50 dolara doğru bir hareket başlatacağını söyledi.

Yatırımcılar, Pekin'in dünyanın en büyük ikinci ekonomisini desteklemek için daha fazla teşvik önlemi alma iştahını ölçmek için bu hafta Çin ekonomik verilerini izleyecek.

Baker Hughes'un Cuma günü yayınladığı haftalık rapora göre, ABD'de faaliyet gösteren petrol sondaj kulesi sayısı geçen hafta dört adet düşerek 525'e geriledi ve üst üste sekizinci hafta Mart 2022'den bu yana en düşük seviyeye indi.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler