Asya hisseleri haftanın son işlem günü yükselişe geçti

Asya hisseleri haftanın son işlem günü yükselişe geçti

Asya hisseleri yatırımcıların ABD'deki istihdam verilerine odaklanmasıyla yükseliyor.

A+A-

Asya hisseleri Cuma günü yükselirken, yatırımcılar günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak önemli tarım dışı istihdam raporu öncesinde işgücü piyasasının dirençli olduğunu gösteren bir dizi ABD ekonomik verisini değerlendirirken dolar bir ayın zirvesinden geri çekildi.

MSCI'nın Japonya dışındaki Asya-Pasifik hisselerinden oluşan en geniş endeksi Perşembe günü %2,3 düştükten sonra %0,46 yükseldi. Japonya Nikkei dalgalı seyretti ve son olarak %0,1 yükseldi.

ActivTrades'te piyasa analisti Anderson Alves, "Asya hisse senetleri Cuma günü zorlu işlem koşullarıyla karşı karşıya," dedi ve Fitch'in hafta başında ABD hükümetinin notunu bir kademe düşürmesinin ardından riskten kaçış ortamına işaret etti.

Alves, "Bu değişiklik Asya risk varlıkları için ekstra türbülans yarattı" dedi.

Çin mavi çipleri %0,7 artışla açılırken, Şangay Bileşik Endeksi %0,5 yükseldi. Hong Kong gösterge Hang Seng açılışta %1,3 yükseldi.

Çin Merkez Bankası Başkanı Perşembe günü yaptığı açıklamada özel ekonomiye daha fazla mali kaynak aktarma sözü vererek, ekonomik ivme zayıflarken yetkililerin iş dünyasının duyarlılığını destekleme konusundaki aciliyetinin arttığına işaret etti.

Gece boyunca, ABD hisse senetleri dalgalı bir işlem seansının ardından, yatırımcıların son ekonomik veriler ve kazançlar ile yükselen Hazine getirilerini tartmasıyla çok az değişerek kapandı.

Veriler, işsizlik maaşı için yeni başvuruda bulunan Amerikalıların sayısının geçen hafta hafifçe arttığını gösterirken, işgücü piyasası koşullarının sıkı kalmaya devam etmesiyle işten çıkarmalar Temmuz ayında 11 ayın en düşük seviyesine geriledi.

CMC Markets piyasa analisti Tina Teng, "ABD hisse senedi piyasaları birkaç aylık bir rallinin ardından bir düzeltme aşamasına giriyor olabilir," dedi. Teng, yaklaşan tarım dışı istihdam verilerinin muhtemelen Federal Rezerv'in politika yoluna ilişkin ipuçları sağlayacağını ve başka bir fiyat hareketlendirici olabileceğini söyledi.

Amazon.com'un (AMZN.O) analist tahminlerini aşan satış büyümesi ve kar bildirmesi, Apple'ın (AAPL.O) ise satışlardaki düşüşün mevcut çeyrekte de devam edeceğini tahmin etmesiyle, teknoloji devlerinden gelen karışık bir dizi kazancın ABD piyasalarına hakim olması muhtemel. S&P 500 için E-mini vadeli işlemleri %0,29 artış gösterdi.

ABD Hazine tahvillerinin getirileri, Hazine Bakanlığı'nın Çarşamba günü 103 milyar dolarlık bir arz açıklaması ile kısmen arzdaki artış nedeniyle yükselmiştir.

10 yıl vadeli Hazine tahvillerinin getirisi Asya saatlerinde %4,187 seviyesindeydi ve Perşembe günü ulaştığı %4,198'lik dokuz ayın zirvesinden biraz uzaktı. 30 yıl vadeli tahvilin getirisi ise %4,302 ile dokuz ayın en yüksek seviyesi olan %4,326'ya yakın seyretti.

Para birimlerinde, ABD para birimini altı emsaline karşı ölçen dolar endeksi %0,039 düşüşle 102,41'e gerileyerek Perşembe günü ulaştığı 102,84'lük yaklaşık bir ayın zirvesinden uzaklaştı.

Euro %0,08 artışla 1,0953$ olurken, yen Perşembe günü yatırımcıların daha güvenli varlık arayışıyla %0,5 değer kazanmasının ardından %0,04 zayıflayarak dolar başına 142,63 seviyesine geriledi.

Sterlin, İngiltere Merkez Bankası'nın 25 baz puanlık faiz artırımının sterlin için çok az rahatlık sağlaması nedeniyle gece boyunca dalgalı bir seansın ardından %0,09 artışla 1,2725$'a ulaştı.

Emtia piyasalarında, ABD ham petrolü %0,55 artışla varil başına 82,00$'a yükselirken, Brent %0,49 artışla 85,56$'da seyretti.

Spot altın %0,1 artışla ons başına 1.936,09 dolara yükseldi. ABD vadeli altın kontratları %0,10 değer kazanarak ons başına 1.933,90$ oldu.

İlgili Haberler