Asya'da artan talep Aramco hisselerini uçurdu

Asya'da artan talep Aramco hisselerini uçurdu

Dünyanın en değerli enerji şirketi Aramco'nun hisseleri şirket CEO'su Amin Nasser'in şirketin ana pazarı olan Asya'nın dahil olduğu birçok pazarda talebin arttığını açıklamasından sonra yükselerek rekor kırdı.

A+A-

Suudi enerji şirketi Aramco’nun hisseleri, CEO Amin Nasser’in pandemi sonrası talebin şirketin ana pazarı olan Asya dahil birçok yerde toparlanmaya devam ettiğini açıklaması sonrası yükseldi.

“Bugün gördüğümüz küresel toparlanmayla birlikte ürünler için Asya başta olmak üzere birçok bölgede ürünler için daha fazla talep görüyoruz” diyen Nasser, “Dünyanın geri kalanında da bir miktar toparlanma görüyoruz” ifadelerini kullandı.

Bloomberg'in haberine göre ham petrol fiyatları artan tüketim ve birçok ana üreticinin üretimi artırmakta zorlanmasıyla bu yıl içinde yüzde 20 yükselerek 90 doların üzerine çıktı. Bazı yatırımcılar fiyatların 100 doların üstüne çıkabileceğine inanıyor.

Aramco hisseleri Pazartesi günü yükselişini durdurarak 39,75 riyale ulaşmadan önce yüzde 6 kadar yükseldi. Dünyanın en büyük enerji şirketi olan firma bu yıl yüzde 11 değer kazandı.

Ham petrolün artışı küresel enflasyonun hızlanmasına katkıda bulunarak merkaz bankalarına faizleri artırmaları huşunda baskı uyguluyor. ABD Başkanı Joe Biden Kasım ayında yapılacak ara seçimler öncesi Amerikalılr için hayat pahalılığını düşürmek amacıyla üreticilere üretim artırma çağrısı yaptı.

Nasser ise sorunun bir kısmının petrol sektörüne yatırım eksikliği olduğunu kaydetti. Birçok şirket hükümet ve yatırımcıların karbon emisyonlarını düşürme baskıları nedeniyle yeni saha geliştirme çalışmalarını azaltmış durumda. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi birkaç körfez ülkesi dışında kapasitelerini artırmak için gerekli milyarlarca doları harcayan fazla ülke yok.

Nasser konuyla ilgili, “Talepteki büyümeyi karşılamak için yeterli yatırım yapılmıyor” değerlendirmesini yaptı.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler