Avustralya'dan doğal gaz yasağı: Evlere artık verilmeyecek

Avustralya'dan doğal gaz yasağı: Evlere artık verilmeyecek

Avustralya eyaleti emisyonları azaltmak için 2024'ten itibaren yeni evlere doğalgazı yasaklıyor.

A+A-

Eyalet iklim eylem bakanı Cuma günü yaptığı açıklamada, Avustralya'nın Victoria eyaletinin emisyonları azaltma ve enerji faturalarını düşürme planının bir parçası olarak önümüzdeki yıldan itibaren yeni evlere doğal gaz bağlantılarını yasaklayacağını söyledi.

Avustralya'nın en kalabalık ikinci eyaleti, evlerin yaklaşık %80'inin bağlı olduğu ülkenin en büyük doğal gaz tüketicisi olmakla birlikte, federal hükümetten beş yıl önce, 2045 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşma konusunda iddialı planlara sahip.

İklim Eylemi Bakanı Lily D'Ambrosio Cuma günü yaptığı açıklamada, planlama izni gerektiren yeni evlerin Ocak 2024'ten itibaren tamamen elektrikli şebekelere bağlanması gerektiğini söyledi.

Gaz sektörü, eyaletin emisyonlarının %17'sine katkıda bulunuyor.

D'Ambrosio yaptığı açıklamada, "Gaza olan bağımlılığımızı azaltmak, 2045 yılına kadar net sıfır emisyon azaltma hedefimize ulaşmak ve daha fazla Victorialının faturalarında tasarruf sağlayacak daha verimli elektrikli aletler kullanmasını sağlamak için kritik önem taşıyor" dedi.

Değişiklikler, konut, okul ve hastaneler de dahil olmak üzere henüz tasarım aşamasına gelmemiş tüm yeni kamu binaları için geçerli olacak.

Plan, Avustralya'nın güneydoğusunun, Exxon Mobil tarafından işletilen ve uzun süredir bölgeyi besleyen açık deniz sahalarındaki üretimin düşmesi nedeniyle 10 yıl içinde potansiyel gaz kıtlığıyla karşı karşıya kalacağı bir döneme denk geliyor.

Avustralya Petrol Üretim ve Arama Derneği'nden yapılan açıklamaya göre, yasak iklime çok az yardımcı olacak çünkü hane halklarını kömüre dayalı elektrik şebekesine itecek.

Büyük ölçüde kömüre bağımlı olan Victoria'daki elektrik üretimi, eyaletin karbon emisyonlarının yaklaşık yarısını oluşturuyor.

İcra Kurulu Başkanı Samantha McCulloch, "Victoria Hükümeti, gaz fiyatlarını düşürmenin en iyi yolunun daha fazla gaz arzına yatırım yapmak olduğu gerçeğini görmezden gelirken, sınırlı iklim faydası için tüketicilerin seçeneklerini ellerinden alıyor" dedi.

Elektrifikasyonu savunan ve kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan Rewiring Australia da bu adımı destekleyerek "elektrifikasyon, enerji faturalarından yılda binlerce dolar tasarruf etmenin ve emisyonlarımızı azaltmanın en hızlı ve en uygun maliyetli yoludur" dedi.

Avustralya geçtiğimiz ay, ilk olarak Aralık ayında uygulamaya konulan toptan satış fiyatlarına tavan getirilmesini de içeren, yerel gaz piyasasına yönelik bir kurallar paketine son şeklini verdi.

İlgili Haberler