Bilanço sonrası Oyak Yatırım Arçelik için hedef fiyatını yükseltti

Bilanço sonrası Oyak Yatırım Arçelik için hedef fiyatını yükseltti

Arçelik'in ikinci çeyrek bilançosunu açıklamasının ardından Oyak Yatırım, Arçelik için hedef fiyatlamasında revize yaptı.

A+A-

Oyak Yatırım, Arçelik için hedef fiyatını 129,2 TL'den 171,8 TL'ye yükseltti, tavsiyesini "endekse paralel getiri" olarak korudu.

Arçelik'in ikinci çeyrek bilançosu

Arçelik, 2023 yılının ikinci çeyreğinde 780 milyon TL’lik piyasa beklentisinin altında 492 milyon TL net dönem kârı elde etti.Bloomberg'in haberine göre Arçelik’in ikinci çeyrek net satışları beklentilere paralel olarak 46,95 milyar TL oldu. Şirketin bir önceki çeyrekteki toplam satışları 39,9 milyar TL seviyesinde gerçekleşmişti. Satışlar böylece, geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 45,3 yükseldi.Kaynak: Arçelik ikinci çeyrek bilançosunu açıkladı.

FAVÖK ise ikinci çeyrekte 4,9 milyar TL’lik piyasa beklentisinin üzerinde, 5,047 milyar TL oldu. FAVÖK bu yılın ilk çeyreğinde 3,69 milyar TL olmuştu.İkinci çeyrekte; Türkiye'deki güçlü adetsel büyüme, fiyat artışları, TL'deki değer kaybı ve inorganik gelir katkısının etkisiyle net satış gelirlerinde yıllık yüzde 45’lik artış gerçekleşti. Organik olarak yıllık gelir büyümesi yüzde 38 oldu. Çeyreklik bazda ise, gelir artışı yüzde 18 olarak gerçekleşti.Toplam satışlar içerisinde Türkiye’nin payı geçen yılki yüzde 30 seviyesinden bu çeyrekte yüzde 39 seviyesine yükseldi.Türkiye'de satışlar güçlü gerçekleşirken, uluslararası pazarlarda talepte düşüş yaşandı2022 yılı boyunca Batı Avrupa pazarında tüketici talebindeki yavaşlama, 2023 yılının ilk iki ayında da devam ederek bu çeyrekte yıllık bazda da adet bazında yüksek tek haneli daralmaya neden oldu.

>> DOKUZ ARACI KURUMDAN ARÇELİK HİSSESİ TAVSİYESİ


Rusya'daki tüketici talebi, hem Nisan hem de Mayıs aylarında bir önceki senenin düşük baz etkisinden dolayı önemli ölçüde arttı. Doğu Avrupa'daki diğer büyük pazarlarda ise talep daralmaya devam etti. Afrika ve OrtaDoğu'dan elde edilen gelirler, zayıf talep sebebiyle ikinci çeyrekte Euro bazında yıllık yaklaşık yüzde 25 daraldı.Arçelik’in brüt kâr marjı son çeyrekte yüzde 31 seviyesinden yüzde 31,9’a yükselirken hammadde maliyetlerinde düşüş ve dolar karşısında değer kazanan euro marjları destekledi. Çeyreklik bazda daha yüksek kapasite kullanım oranı da marj yükselişine destek verdi.Şirketin FAVÖK marjı ise son çeyrekte yüzde 9,3’ten yüzde 10,8’e yükseldi. Azalan lojistik maliyetleri sayesinde düşen operasyonel giderler/satış oranı marjları destekledi.İkinci çeyrekte şirketin Net İşletme Sermayesi/Satışlar oranı yüzde 24,4 olarak gerçekleşti.

Net Borç/Kaldıraç oranı bu yılın ilk 6 aylık döneminde, artan FAVÖK’ün de etkisiyle, geçen senenin ilk 6 ayındaki yüzde 3,16’dan yüzde 2,45’e geriledi.Serbest Nakit Akımı ise, artan yatırım harcamaları ve işletme sermayesi nedeniyle baskı altında kaldı.Şirket, önceki çeyrekte açıkladığı beklentilerinde revizyona gittiArçelik, bir önceki çeyrekte açıkladığı 2023 beklentilerinde değişikliğe giderken, 2023 yılının tamamında Türkiye’de TL cinsinden yüzde 45 civarındaki büyüme beklentisi yüzde 60’a revize edildi. Uluslararası satışlar için belirlenen ciroda belirlenen yüzde 6 civarındaki büyüme ise -%2 ile +%2 arası olarak güncellendi.

Diğer taraftan şirketin, FAVÖK marjı için önceki çeyreklerde belirlediği yüzde 10 hedefi de yüzde 10,5 olarak revize edilirken, işletme sermayesinin satışlara oranı yüzde 25 altı olarak belirlendi. Şirket, yatırım harcamaları için hesapladığı yaklaşık 300 milyon euro olan tutarda ise değişikliğe gitmedi.Kaynak: Arçelik ikinci çeyrek bilançosunu açıkladı 

İlgili Haberler