Blinken Lavrov ile görüşmesini iptal etti

Blinken Lavrov ile görüşmesini iptal etti

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la 24 Şubat Perşembe günü planlanan görüşmeye katılmayacağını açıkladı.

A+A-

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Moskova’nın Ukrayna’nın iki ayrılıkçı bölgesinin bağımsızlığını tanımasının ardından Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la 24 Şubat Perşembe günü planlanan görüşmeye katılmayacağını açıkladı.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba’yı Washington’da ağırlayan Blinken, düzenledikleri ortak basın toplantısında, Lavrov’a bir mektup göndererek toplantıya katılmama kararını ilettiğini kaydetti. ABD Dışişleri Bakanı, ‘‘İşgal gerçekleştiğine göre artık görüşmenin bir anlamı kalmadı’’ dedi.

Antony Blinken, Rusya’nın Kremlin’le ve Rus ordusuyla yakın bağları olan Vnesheconombank (VEB) ve Promsvyazbank’ı (PSB) engelleyecek yaptırımları uygulayacaklarını kaydetti. Blinken, bu bankaların ABD’deki mal varlıklarının dondurulacağını ve Amerikalılar’ın bu kurumlarla işlem yapmasının yasaklanacağını, bu kurumların uluslararası finans sisteminden çıkartılacağını belirtti.

Rusya’nın devlet tahlilleriyle işlem yapmasının birincil piyasada zaten yasaklanmış olduğunu söyleyen Blinken yasağın ikincil piyasayı da kapsayacak şekilde genişletileceğini kaydetti. Ayrıca Rus elitleri ve aile üyelerine de yaptırımlar uygulanacağını kaydeden Blinken, bu kişilerin tamamının Kremlin’le yakın bağlarından fayda sağlayan isimler olduğunu kaydetti.

Bu yaptırımların Başkan Joe Biden’ın Pazartesi günü imzaladığı başkanlık kararnamesiyle açıkladığı yasaklara ek olduğunu belirten ABD Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanlığı’nın da NATO’nun doğu kanadına Rusya’nın saldırgan tavırlarına karşı önleyici ve caydırıcı olması açısından ek asker gönderme kararını açıkladığını bildirdi.

Blinken, Rusya’nın Ukrayna’ya karşı saldırgan eylemlerini arttırması durumunda ABD ve ortaklarının da yaptırımları genişleteceği uyarısında bulundu.

İlgili Haberler