Borç limiti krizi çözülemedi: ABD temerrüde girerse neler olacak?

Borç limiti krizi çözülemedi: ABD temerrüde girerse neler olacak?

ABD hükümetinin 31,4 trilyon dolarlık borç tavanının yükseltilmesine ilişkin görüşmeler son aşamaya gelirken, Wall Street bankaları ve varlık yöneticileri olası bir temerrüdün yol açacağı sonuçlara hazırlanıyor.

A+A-

Finans sektörü en son Eylül 2021'de olmak üzere daha önce de böyle bir krize hazırlandı. Ancak bu kez, bir uzlaşmaya varmak için nispeten kısa bir zaman diliminin bankacıları gerginleştirdiğini söyledi üst düzey bir endüstri yetkilisi.

Hazine Bakanlığı'nın federal hükümetin tüm borçlarını ödeyemeyebileceği uyarısında bulunduğu ve ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'in Pazar günü yeniden teyit ettiği son tarih olan 1 Haziran'a iki haftadan az bir süre kaldı.

Citigroup CEO'su Jane Fraser, borç tavanına ilişkin bu tartışmanın öncekilerden "daha endişe verici" olduğunu söyledi. JPMorgan Chase & CO CEO'su Jamie Dimon, bankanın sonuçlar üzerine haftalık toplantılar düzenlediğini söyledi.

ABD devlet tahvilleri küresel finans sisteminin temelini oluşturduğundan temerrüdün yaratacağı hasarı tam olarak ölçmek zor, ancak yöneticiler hisse senedi, borç ve diğer piyasalarda büyük dalgalanma bekliyor.

İkincil piyasada Hazine pozisyonlarının alınıp satılabilmesi ciddi şekilde sekteye uğrayacak.

Hazine'nin borç operasyonlarına danışmanlık yapan Wall Street yöneticileri, Hazine piyasasındaki işlevsizliğin türev, ipotek ve emtia piyasalarına hızla yayılacağı, yatırımcıların alım satım ve kredilerin teminatı olarak yaygın şekilde kullanılan Hazine tahvillerinin geçerliliğini sorgulayacağı uyarısında bulundu. Analistler, finansal kurumların karşı taraflardan, kaçırılan ödemelerden etkilenen tahvilleri değiştirmelerini isteyebileceğini söyledi.

Borç limitinin kısa bir süre aşılması bile faiz oranlarının yükselmesine, hisse senedi fiyatlarının düşmesine ve kredi dokümantasyonu ile kaldıraç anlaşmalarının ihlal edilmesine yol açabilir.

Moody's Analytics, kısa vadeli fonlama piyasalarının da muhtemelen donacağını söyledi.

Bankalar, brokerler ve ticaret platformları Hazine piyasasındaki aksaklıklara ve daha geniş çaplı dalgalanmalara hazırlanıyor.

Bu genellikle Hazine menkul kıymetlerine ilişkin ödemelerin nasıl ele alınacağı; kritik fonlama piyasalarının nasıl tepki vereceği; yüksek işlem hacimlerini idare etmek için yeterli teknoloji, personel kapasitesi ve nakit sağlanması ve müşterilerle yapılan sözleşmeler üzerindeki potansiyel etkinin kontrol edilmesini içeriyor.

Büyük tahvil yatırımcıları, potansiyel şiddetli varlık fiyatı hareketlerine dayanmak ve mümkün olan en kötü zamanda satış yapmak zorunda kalmamak için yüksek likidite seviyelerini korumanın önemli olduğu konusunda uyarıda bulundu.

Tahvil alım satım platformu Tradeweb, acil durum planları hakkında müşterileri, endüstri grupları ve diğer piyasa katılımcıları ile görüşmelerde bulunduğunu söyledi.

Hangi senaryolar göz önünde bulunduruluyor?

Önde gelen bir endüstri grubu olan Menkul Kıymetler Endüstrisi ve Finansal Piyasalar Birliği (SIFMA), Hazine piyasası paydaşlarının - New York Federal Rezerv Bankası, Sabit Gelir Takas Şirketi (FICC), takas bankaları ve Hazine tahvili satıcıları - Hazine tahvili ödemelerinin kaçırılabileceği günler öncesinde ve sırasında nasıl iletişim kuracaklarını detaylandıran bir oyun kitabına sahip.

SIFMA çeşitli senaryoları değerlendirmiş. Bunlardan en olası olanı, Hazine'nin bir ödeme öncesinde vadesi gelen menkul kıymetleri her seferinde bir gün uzatarak geri ödeyeceğini duyurarak tahvil sahiplerine zaman kazandırması.

Bu, piyasanın işlemeye devam etmesine izin verecek ancak geciken ödeme için muhtemelen faiz tahakkuk etmeyecek.

En yıkıcı senaryoda, Hazine hem anaparayı hem de kuponu ödeyemez ve vadeleri uzatmaz. Ödenmeyen tahviller artık işlem göremez ve Hazine tahvillerini tutmak, transfer etmek ve takas etmek için kullanılan Fedwire Menkul Kıymetler Hizmeti üzerinden transfer edilemez.

Her bir senaryo büyük olasılıkla önemli operasyonel sorunlara yol açacak ve alım satım ve mutabakat süreçlerinde manuel günlük ayarlamalar gerektirecek.

SIFMA'nın sermaye piyasalarından sorumlu genel müdürü ve genel danışman yardımcısı Rob Toomey, "Bu zor çünkü daha önce benzeri görülmemiş bir durum ama yapmaya çalıştığımız tek şey, üyelerimizle birlikte yıkıcı olabilecek bir durumdan geçmelerine yardımcı olacak bir plan geliştirdiğimizden emin olmak" dedi.

New York Merkez Bankası tarafından desteklenen bir sektör grubu olan Hazine Piyasası Uygulamaları Grubu'nun da, 29 Kasım tarihli web sitesindeki toplantı tutanaklarına göre, 2022 sonunda gözden geçirdiği ödenmemiş Hazine tahvillerinin ticaretine yönelik bir planı var. New York Fed daha fazla yorum yapmayı reddetti.

Buna ek olarak, 2011 ve 2013'teki geçmiş borç tavanı açmazlarında Fed personeli ve politika yapıcılar, temerrüde düşmüş menkul kıymetlerin piyasadan tamamen kaldırılması gibi son ve en hassas adımla birlikte muhtemelen bir başlangıç noktası sağlayacak bir oyun kitabı geliştirdiler.

FICC'nin sahibi olan Depository Trust & Clearing Corporation, durumu izlediğini ve SIFMA'nın oyun kitabına dayalı çeşitli senaryolar modellediğini söyledi.

"Ayrıca, faaliyetlerin koordine edilmesini sağlamak için sektör ortaklarımız, düzenleyiciler ve katılımcılarla birlikte çalışıyoruz" denildi.

İlgili Haberler