Çin ABD'nin çip yasağını deldi, Nvidia çiplerini gizli gizli topluyor

Çin ABD'nin çip yasağını deldi, Nvidia çiplerini gizli gizli topluyor

ABD'nin çip yasağına rağmen Çin dolaylı yollardan Nvidia çiplerini tek tek topluyor.

A+A-

Çin üniversiteleri ve araştırma enstitüleri, ABD'nin geçen yıl Çin'e yapay zeka teknolojilerin satışına yönelik yasağı genişletmesine rağmen, son zamanlarda satıcılar aracılığıyla üst düzey Nvidia yapay zeka çipleri elde etti.

Reuters'in yüzlerce ihale belgesini incelemesi sonucu şu durum ortaya çıkıyor: ABD'nin 17 Kasım'da ambargoyu daha fazla çip ve ülkeyi lisanslama kurallarına tabi tutacak şekilde genişletmesinin ardından 10 Çinli kuruluş, Super Micro Computer Inc, Dell Technologies Inc. ve Tayvanlı Gigabyte Technology Co Ltd tarafından üretilen sunucu ürünlerine gömülü gelişmiş Nvidia çiplerini bir bir satın alıyor.

Özellikle, 20 Kasım ve 28 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilen ve daha önce bildirilmeyen ihalelere göre, sunucular Nvidia'nın en gelişmiş çiplerinden bazılarını içeriyor. ABD, Nvidia ve ortaklarının üçüncü şahıslar aracılığıyla da olsa Çin'e gelişmiş çipler satmasını yasaklarken, çiplerin satışı ve alımı Çin'de yasadışı değil.
Çiplerin 11 satıcısı az bilinen Çinli perakendecilerdi. Reuters, siparişleri yerine getirirken, ABD'nin Kasım ayında çip ihracatı kısıtlamalarını sıkılaştırmasından önce edinilen stokları kullanıp kullanmadıklarını belirleyemedi.

Reuters tarafından temasa geçilen Nvidia, ihalelerin kısıtlamalardan önce ihraç edilen ve yaygın olarak bulunan ürünleri belirttiğini söyledi. Bir sözcü, "Bunlar ortaklarımızdan herhangi birinin ihracat kontrol kurallarını ihlal ettiğini göstermiyor ve dünya çapında satılan ürünlerin ihmal edilebilir bir kısmını oluşturuyor" dedi.

Sunucu üreticileri yürürlükteki yasalara uyduklarını ya da daha fazla araştırma yapacaklarını söylediler.

Alıcılar arasında Çin Bilimler Akademisi, Shandong Yapay Zeka Enstitüsü, Hubei Deprem İdaresi, Shandong ve Güneybatı üniversiteleri, Heilongjiang eyalet hükümetine ait bir teknoloji yatırım firması, devlet tarafından işletilen bir havacılık araştırma merkezi ve bir uzay bilimleri merkezi vardı.

Hukuk firması Kirkland & Ellis'in Washington merkezli ortağı Daniel Gerkin, Nvidia çiplerinin, alt tedarik zincirlerine ilişkin görünürlük eksikliği nedeniyle üreticinin bilgisi olmadan Çin'e yönlendirilmiş olabileceğini söyledi. Eğer üretici yeterli özeni göstermiş olsaydı, "ABD hükümetinin bir yaptırım eylemi gerçekleştirmesi muhtemelen zor olurdu" dedi.

Bu haber toplam 396 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İş Yatırım'ın 22 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 5 hisse

İş Yatırım'ın 22 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 5 hisse

İş Yatırım'ın BIST 100 için teknik görünüm ile 22 Nisan'da hareketli olmasını beklediği 5 hisse senedinin teknik görünümü

BIST şirketlerinin 45'i daha temettü kararını açıkladı

BIST şirketlerinin 45'i daha temettü kararını açıkladı

Borsa İstanbul'da 45 şirket daha geçen hafta gerçekleştirdikleri genel kurul sonrası temettü kararını açıkladı

10 hissede 22 Nisan'da tedbirler kalkıyor!

10 hissede 22 Nisan'da tedbirler kalkıyor!

Borsa İstanbul'da 10 hissede uygulanan işlem kısıtlamaları yarın kalkıyor

İlgili Haberler