Çin büyüme verileri beklentileri aştı, dolar zayıfladı

Çin büyüme verileri beklentileri aştı, dolar zayıfladı

Asya para birimleri Çarşamba günü beklenenden daha iyi gelen Çin ekonomik verilerinden destek alarak yuanı bir haftanın en yüksek seviyesine taşıdı ve ABD dolarına darbe vurdu.

A+A-

Çin ekonomisinin beklentilerin üzerinde büyümesi doları zayıf yuana karşı zayıf bıraktı. Ancak İsrail'in Gazze'deki bir hastaneye saldırı düzenlemesi ve yüzlerce insanı öldürmesiyle çatışmanın genişleme ihtimali ortaya çıktı ve tüccarların tedirgin olmasına neden oldu. ABD Başkanı Joe Biden Çarşamba günü İsrail'i ziyaret edecek. Şekel, dolar karşısında 4 seviyesinin zayıf tarafına sabitlendi.

Resmi verilere göre Çin ekonomisi üçüncü çeyrekte %1,3 büyüyerek bir önceki çeyrekteki %0,5'lik büyüme oranından hızlandı ve %1'lik artış tahminlerini aştı. Sanayi üretimi arttı ve işsizlik oranı düştü.

Singapur'daki UOB ekonomisti Woei Chen Ho, "Bu veriler, bu yıl için yaklaşık %5'lik büyüme hedefine ulaşılacağı, belki de biraz üzerinde kalınacağı anlamına geliyor" dedi.

Yuan ve ticarete bağlı Avustralya ve Yeni Zelanda dolarları sıçrama yaptı. Avustralya doları son olarak %0,2 artışla 0,6378 dolar oldu. Kivi aynı oranda yükselerek 0,5909 dolara ulaştı.

Yuan, dolar başına 7,2905 ile bir haftanın en yüksek seviyesini görse de daha sonra 7,306'ya geriledi.

Salı günü, perakende satışların güçlü bir şekilde arttığını gösteren verilerin ardından ABD getirileri keskin bir şekilde yükselmiş ve bu da doların düşük getirili Japon yeni üzerinde baskı oluşturmasına yardımcı olmuştu.

Yen en son dolar karşısında 149,68 seviyesindeydi ve Japonya Merkez Bankası'nın beklenmedik bir şekilde tahvil getirileri üzerinde aşağı yönlü baskıyı sürdürmek için 2 milyar dolarlık tahvil alımı açıklamasıyla baskı altında kaldı.

Bazı analistlerin ivme kaybına işaret edebileceğini öne sürdüğü başka yerlerde dolar kazanmakta zorlandı.

Gösterge 10 yıllık Hazine tahvili getirisi Temmuz ortasından bu yana yaklaşık 100 baz puan yükselirken, dolar endeksi de aynı dönemde %7 artış gösterdi.

Westpac analisti Imre Speizer, "Gerçekten iyi bir dönem geçirdi ve biraz durdu," dedi. "Belki de rallinin bu aşamasının sınırlarına ulaşıyor ve biraz düzeltmeye ihtiyacı var." dedi.

Euro gece boyunca %0,1 değer kazandı ve Asya'da 1,0574$ seviyesinde sabit kaldı. Sterlin 1,2170$ seviyesinde tutundu.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler