Çin Merkez Bankası iç talebi genişletmeye odaklanacak

Çin Merkez Bankası iç talebi genişletmeye odaklanacak

Çin Merkez Bankası Başkanı Pan Gongsheng yayınladığı bir raporda, Çin'in bir yandan finansal riskleri bertaraf ederken diğer yandan da iç talebi genişletmeye odaklanarak sürdürülebilir bir ekonomik toparlanmayı destekleyeceğini söyledi.

A+A-

Çin Merkez Bankası Başkanı (PBoC) Pan Gongsheng, bankanın internet sitesinde yayınlanan raporda, merkez bankasının politikasını daha "kesin ve güçlü" hale getireceğini, finansal kurumları reel borç verme oranlarını düşürmeye yönlendirirken, firmalar ve bireyler için finansman maliyetlerini azaltacağını söyledi.

Rapor, üçüncü çeyrek ekonomik verilerinin yayınlanmasının ardından Başkan'ın ilk kez politika hakkında yorum yapması bakımından önem taşıyor. Rapor, yetkililerin yakın vadeli önceliklerini özetliyor ve ülke parlamentosuna sunuldu.

Pan, sermaye piyasalarını harekete geçirmek ve yatırımcı güvenini artırmak için çaba gösterileceğini söyledi.

Ayrıca Pan, ekonomik durumdaki değişikliklere yanıt olarak makro politika ayarlamalarını uygulama, mali denetimi etkin bir şekilde güçlendirme, iç talebi genişletmeye, güveni artırmaya ve riskleri önlemeye odaklanma ve ekonomide sürdürülebilir bir toparlanmayı teşvik etme sözü verdi.

Çin ekonomisi üçüncü çeyrekte beklenenden daha hızlı büyürken, Eylül ayında tüketim ve sanayi faaliyetleri de yukarı yönlü sürpriz yaparak, son dönemde alınan politika önlemlerinin geçici bir toparlanmayı desteklediğini gösterdi.

Pan, ülkenin yuanı istikrarlı tutacağını, sınır ötesi fon akışlarında anormal dalgalanma riskini önleyeceğini ve döviz piyasasında istikrarı koruyacağını söyledi.

Yuan uluslararasılaştırma planını istikrarlı bir şekilde ilerleteceğini, denizaşırı yatırımlar için bir risk uyarı ve kontrol sistemi kuracağını ve ülkenin döviz varlıklarını koruyacağını da sözlerine ekledi.

Ayrıca, yerel yönetim finansman araçlarının borç riskleri de dahil olmak üzere yerel yönetim borç risklerinin çözümüne yardımcı olmak için finansal kurumlara rehberlik edecek.

Pan raporda ayrıca Çin'in büyük gayrimenkul işletmelerinin tahvillerinin temerrüt riskini çözeceğini, hisse senedi, tahvil ve döviz piyasalarında risk bulaşmasını önleyeceğini ve finansal piyasaların istikrarlı çalışmasını sağlayacağını söyledi.

İlgili Haberler