Çin'de deflasyon endişeleri derinleşiyor

Çin'de deflasyon endişeleri derinleşiyor

Çin'de tüketici fiyatları gerilemeye devam ederken, deflasyonist baskılar giderek artıyor.

A+A-

Çin'de tüketici fiyatları Aralık ayında üst üste üçüncü ay geriledi, bu da Pekin'in ekonomisini canlandırırken karşı karşıya kaldığı deflasyonist baskılar devam etmesi gibi zorlukların altını çiziyor.

Bu arada, Çinli üreticilerin fiyatlarını yansıtan endeks de 15 aydır kesintisiz şekilde geriliyor. Bu gelişme ise, bazı Çinli işletme sahiplerinin Batılı markalarla rekabet halinde daha fazla düşük maliyetli malı dünyanın geri kalanına satmaya çalışmasıyla ABD ve Avrupa yetkilileri için giderek artan bir endişe kaynağı.

Çin'li liderler, Covid kontrollerinin kaldırılmasının ardından ekonomik faliyetlerde beklenen toparlanmanın sönmesi sonrası aylardır iç talebi yeniden canlandırmakta zorluk çekiyor. Zayıf emlak piyasası ve yüksek genç işsizliğinden korkan Çinli tüketiciler harcamalarını kısmaya çalışıyor. Fabrika sahipleri, yurt içinde daha zayıf satışlarla karşı karşıya kaldıkça fiyatları düşürmek için yarışıyor.

Bütün bunlar dünyanın geri kalanı için zor bir durum yaratıyor. Yakın zamana kadar, Çin'deki deflasyon, ithalat maliyetlerini düşürdüğü için Batılı ekonomistler tarafından büyük ölçüde memnuniyetle karşılanıyordu. Bu, 2023'ün büyük bölümünde soğuyan ABD'de enflasyonun düşmesine yardımcı olmuştu. Ancak Çin'de deflasyonu tetikleyen güçler, Çin'in zayıf iç talebinin daha fazla fazla Çin malının yurt dışına yönlendirilmesine yol açmasıyla ticari gerilimleri giderek daha da şiddetlendiriyor.

İlgili Haberler