Çin'de konut fiyatlarında son 9 yılın en sert düşüşü yaşandı

Çin'de konut fiyatlarında son 9 yılın en sert düşüşü yaşandı

Çin'de konut fiyatları Aralık ayında yaklaşık olarak son dokuz yılın en büyük düşüşünü yaşadı.

A+A-

Çin'de Ulusal İstatistik Bürosu'nun açıkladığı rakamlara göre, devlet destekli konutlar hariç olmak üzere 70 şehirde yeni ev fiyatları geçen ay, %0,37 düşüşün yaşandığı Kasım ayına kıyasla %0,45 geriledi. Bu düşüş Şubat 2015'ten bu yana görülen en sert düşüş oldu. İkinci el piyasasında da durum daha iyi değil ve fiyatlar bir önceki ayla aynı hızda, %0,79 oranında düştü.

Çin'in uzun süredir devam eden emlak piyasasındaki gerileme ekonomiye zarar verirken, borçlarını ödemekte ve projelerini tamamlamakta zorlanan müteahhitler üzerindeki baskıyı da arttırdı. Bu durum, ülkenin en büyük konut piyasalarından ikisi olan Pekin ve Şanghay'da geçen ay konut satın alma kısıtlamalarının gevşetilmesi de dahil olmak üzere, yetkililerin düşüş sarmalını durdurmak için bir dizi hamle yapmasına yol açtı.

China Index Holdings araştırma direktörü Chen Wenjing, "Pekin ve Şanghay'daki gevşeme önlemleri buralardaki satışları canlandırdı, ancak genel etki beklenenden daha kötü oldu. İşin özü, talebin durgun kalması ve hane halkı gelirine olan güvenin sarsılması, ev alıcılarını riske girmekten alıkoyuyor" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler