Çin'deki emlak krizi yeni boyuta evriliyor

Çin'deki emlak krizi yeni boyuta evriliyor

"S&P: Çinli Emlak Geliştiricilerinin Borsadan Çıkarılma Riski Artıyor"

A+A-

S&P Global Ratings, Çarşamba günkü açıklamasında Çin'in bazı sorunlu emlak geliştiricilerinin borsadan çıkarılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve bunun yeniden yapılandırma olanaklarını sınırlayıp, şirketleri tasfiye riskiyle daha da savunmasız hale getireceğini ifade etti.

Çin'in özel müteahhit sektörü, Pekin'in borç üzerindeki baskısının öncelikle Evergrande Group'u ve ardından tüm sektörü etkilemesinin ardından 2021'in ortasından bu yana belirsizlik içinde.

Emlak firmaları, Asya'nın en büyük yüksek getiri sağlayan borç ihraççıları arasında yer alıyor ve birçok şirket, geri ödeme yükümlülüklerini karşılamakta başarısız olduktan sonra hisselerini kullanarak borsada işlem gören offshore borçlarını yeniden yapılandırmayı hedefliyor.

Şanghay Borsası, Salı günü Sichuan Languang Development'ı borsadan çıkararak, A sınıfı emlak hisseleri için bu tür bir örneği oluşturdu. Nisan ayında Sinic Holdings de Hong Kong Borsası'ndan çıkarıldı.

S&P, Çin anakarasında, aralarında Shanghai Shimao ve Yango Group'un da bulunduğu, borsadan çıkarılma riski altında olan 11 şirketin toplamda 21 milyar dolar değerinde offshore ve onshore tahvile sahip olduğunu belirtti.

Bu şirketler, işlemlerini durdurmadan önce Pazartesi günü 1 yuanın hemen altında ya da hemen üzerinde kapanış yaptı. Shanghai Shimao ve Yango, yorum taleplerine hemen yanıt vermedi.

Ajans, ampirik çalışmasının, yatırımcıların genellikle tasfiyede dolar başına yaklaşık 2-4 sent aldığını ve tasfiyenin genellikle işleri sonlandırdığını, yani alıcıların satın aldığı evlerin tamamlanmayabileceğini belirtti.

S&P kredi analisti Esther Liu, "Borsadan çıkarma, Çinli geliştiricilerin toparlanma ve yatırımcıların paralarını geri alma seçeneklerini kısıtlıyor" dedi ve bu durumun tarafları mahkeme dışı bir yeniden yapılandırma arayışından caydırabileceğini belirtti.

Şanghay ve Shenzhen borsaları, hisseleri 20 gün üst üste 1 yuanın altında işlem gören şirketleri listeden çıkarırken, Hong Kong borsası hisseleri 18 ay boyunca işlem görmeyen şirketleri listeden çıkarabiliyor.

Dünyanın en borçlu müteahhidi China Evergrande Group ve Hong Kong'da işlem gören Shimao Group'un hisseleri 14 aydır işlem görmüyor.

Evergrande, alacaklılara offshore borçları yeniden yapılandırma şartları çerçevesinde, borçlarının bir kısmını, Mart 2022'den bu yana işlem görmeyen, şirket ve Hong Kong'da işlem gören iki birimi tarafından desteklenen hisse senetlerine bağlı enstrümanlarla takas etme seçeneği sundu.

İlgili Haberler