Çin'in büyüme rakamı tahminleri aştı

Çin'in büyüme rakamı tahminleri aştı

Küresel piyasaların merakla beklediği Çin'in büyüme rakamı tahminlerin üzerinde çıktı

A+A-

Çin'in gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH), yetkililerin sert "sıfır COVID" stratejisini ani bir şekilde terk etmesinin ardından artan tüketim ve perakende satışlarla yılın ilk çeyreğinde %4,5 büyüdü.

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi olan Çin'de Ocak-Mart döneminde 2022'nin aynı dönemine göre büyüme, geçen yılın en hızlısı oldu ve bir önceki çeyrekteki %2,9'luk büyümeyi geride bıraktı. Açıklanan verilere göre, beklentinin üzerindeki GSYİH artışı, sert COVID-19 kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından insanların alışveriş merkezlerine ve restoranlara yönelmesiyle tüketimin toparlanması eşliğinde gerçekleşti. İlk tahminler, ekonomik büyümenin yaklaşık %4 olacağı yönündeydi.

Mart ayında, toplam perakende tüketim malları satışları yıllık %10,6 artarak yılın ilk iki ayına göre 7,1 puan yükseldi.

Oxford Economics'ten ekonomist Louise Loo, bir notunda "Tüketici güvenindeki istikrarlı artış ve henüz tamamlanmamış talep birikimi nedeniyle, tüketici odaklı toparlanmanın devam etme potansiyeli olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Ancak tüketim ve perakende satışlar artarken, sanayi üretimi ve sabit varlık yatırımları gibi daha zayıf büyüme gösteren diğer ekonomik göstergeler, dengesiz bir toparlanmayı işaret ediyor. Yavaşlayan fiyat endeksleri de yetersiz talebi gösteriyor.

İmalat, madencilik ve kamu hizmetleri sektörlerindeki faaliyeti ölçen sanayi üretimi, Mart ayında geçen yılın aynı dönemine göre %3,9 arttı.

Çin'in altyapıya ve diğer projelere yatırım yaparak büyümeyi desteklemeye yönelik sabit varlık yatırımı, 2023'ün ilk üç ayında geçen yılın aynı dönemine göre %5,1 arttı. Büyüme, yılın ilk iki ayındaki %5,5'lik artıştan düşük oldu.

Yatırımcıların, uzun süreli sokağa çıkma yasakları ve teknoloji ve emlak gibi sektörlere yönelik baskıların ardından Çin'in ilk çeyrek ekonomik verilerini toparlanma göstergeleri için incelemesi bekleniyor.

Bu yılın başlarında, Çin hükümeti bu yılın ekonomik büyüme hedefini "yaklaşık %5" olarak belirledi. Geçen yıl ekonomideki büyüme, ani karantina uygulamaları nedeniyle milyonlarca insanın bazen haftalarca evde kalmasına yol açan virüsle mücadele önlemleri sebebiyle %3'e düştü.

GSYİH'nin, geçen yıl Şangay'daki COVID-19 kilitlenmeleri nedeniyle ekonomiyi etkileyen durum göz önüne alındığında yıllık bazda hızlanması bekleniyor. Oxford Economics'ten Loo, yılın ikinci yarısında büyümenin yavaşlamasını öngörüyor.

Loo, "Tüketim ivmesinin azalması, mali teşviklerin azaltılması ve dış talebin zayıflaması, yılın ikinci yarısında iç büyümeye düşüş baskısı yapacaktır" dedi.

Pazartesi günü, Çin merkez bankası bir yıllık politika kredilerine uygulanan faiz oranlarını değiştirmedi. Geçen hafta, ekonomiye destek sağlamayı artırma ve büyümeyi desteklemek için yeterli likiditeyi koruma sözü vermişti.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler