Dolar yeni haftaya sabit seyirle başladı gözler Jackson Hole toplantısında

Dolar yeni haftaya sabit seyirle başladı gözler Jackson Hole toplantısında

Çin verileri hayal kırıklığı yaratırken dolar sabit kalmayı sürdürüyor. Yatırımcıların gözü Jackson Hole toplantısında...

A+A-

Dolar Pazartesi günü Asya ticaretinde beş haftalık art arda kazancın ardından, yatırımcıların Fed'in Jackson Hole sempozyumuna bakarak bu artış döngüsünün tozu dumanı dağıldığında oranların nereye yerleşebileceğine dair rehberlik etmesiyle güçlendi.

ABD doları geçen hafta Euro karşısında %0,7 değer kazanırken, yen karşısında bir miktar ilerledi ve ABD Hazine tahvil getirilerinin faiz oranlarının daha uzun süre yüksek kalacağı beklentisiyle sıçrama yapmasıyla Antipodean para birimleri karşısında %1'den fazla değer kazandı.

Asya'da, Avustralya doları 0,6406$ ve Yeni Zelanda doları 0,5919$ ile Çin'in faiz indiriminin ekonomideki durgunluktan endişe eden piyasaları hayal kırıklığına uğratmasının ardından geçen haftanın dokuz ayın en düşük seviyelerine yakın seyretti.

Çin bir yıllık gösterge borç verme faizini 10 baz puan indirdi ve ekonomistlerin her ikisinde de 15 bp indirim beklentilerine karşın beş yıllık faizini değiştirmedi.

Yuan, merkez bankası tarafından işlem aralığının kesin olarak belirlenmesine rağmen dolar başına 7,3'ün zayıf tarafına geriledi.

En son 7,3070 seviyesinden işlem görmesine rağmen, şu ana kadar geçen haftanın en düşük seviyesi olan ve devlet bankalarını Londra ve New York'taki spot piyasalara alıcı olarak getiren 7,31'in üzerinde seyretti.

Bölgenin Çin'e ihracatı nedeniyle Antipodean para birimleri genellikle yuan için likit bir vekil işlevi görüyor ve kur görünümünün doları yukarı çekmesiyle iki kat kırılgan hale geliyor.

Commonwealth Bank of Australia stratejistleri müşterilerine gönderdikleri bir notta, "Avustralya doları bizim görüşümüze göre bu hafta düşük performans göstermeye devam edecek" dedi ve ekledi:

"Aussie'nin yılsonundan önce 0,60 doların altına düşme riskinin arttığını düşünüyoruz. Düşüş trendini tersine çevirmek için muhtemelen emtia yoğun altyapı harcamalarına odaklanan büyük bir Çin teşvik paketi gerekecek."

Yuan gibi yen de geçen yıl yetkililerin devreye girdiği seviyelere düşerek müdahaleye maruz kaldı. Asya'da dolar başına 145,37 seviyesinde sabit kaldı.

Avro 1,0880$ seviyesinde kaldı. Sterlin 1,2739$ seviyesinde seyretti. İsviçre frangı geçen hafta dolar başına 0,8820 ile gördüğü altı haftanın en düşük seviyesinin hemen üzerinde yer aldı.

Çin'den gelecek teşvik haberlerini boşuna beklemenin yanı sıra, Fed Başkanı Jerome Powell'ın Cuma günü konuşma yapacağı Jackson Hole sempozyumu piyasaların ana odak noktası ve ABD getirilerinin yönünü belirleyebilir.

On yıllık tahvil getirileri haftalık bazda 14 baz puan artarak son 10 ayın en yüksek seviyesi olan %4,328'e ulaştı ve 15 yılın en yüksek seviyesine çok yaklaştı. Otuz yıllık getiriler yaklaşık 11 baz puan artarak on yıldan uzun bir sürenin en yüksek seviyesine ulaştı.

Wyoming'de her yıl düzenlenen toplantının bu yılki teması "küresel ekonomideki yapısal değişimler".

Singapur'daki Mizuho Bank'ın ekonomi ve strateji müdürü Vishnu Varathan, "Karşılaşılabilecek iki şey var: ultra düşük enflasyonla desteklenen onlarca yıllık ultra düşük faizler sona erebilir" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Küresel politika yapıcılar bir süre daha kısıtlayıcı reel faizleri sürdürmeyi tercih edebilir ve böylece oynak enflasyondan kaynaklanan riskleri canlı tutabilir."

Artan ABD getirileri ve Çin'in yavaşlayan ekonomisinin satış dalgasına yol açmasıyla geçen hafta iki ayın en düşük seviyesine gerileyen Bitcoin, bu kayıpları 26.054 dolarda tuttu.

Bu haber toplam 614 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler