Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq için Trump'ın geri dönüşün ne anlama geliyor?

Dow Jones, S&P 500 ve Nasdaq için Trump'ın geri dönüşün ne anlama geliyor?

Küresel Piyasalar Trump'ın Beyaz Saray'a Dönüşüne Hazırlanıyor. İşte Bilinmesi Gereken 5 Nokta

A+A-

Küresel piyasalarda yatırımcılar, Kasım ayındaki ABD seçimlerinin Donald Trump ile görevdeki Joe Biden'ı karşı karşıya getireceğini kesinleştirmesinin ardından Donald Trump'ın Beyaz Saray'a geri dönme ihtimaline hazırlanıyor.

Sonucu tüm dünya için önemli bu seçimlerin yapılmasına yaklaşık 8 ay var ve bu süre içinde küresel piyasaların odaklanacağı 5 nokta işke şunlar:

1/ TİCARİ GERGİNLİKLER DAHA ARTMASI İHTİMALİ

ABD ve diğer büyük ekonomiler arasındaki ticari gerilimin tırmanması, şu anda tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın işlem gören dünya hisse senedi piyasalarını altüst edebilir.

AB politika yapıcıları, Trump'ın Biden tarafından askıya alınan Avrupa çelik ve alüminyum ithalatına yönelik gümrük vergilerini yeniden yürürlüğe koymasından ya da dikkatini otomobillere veya ABD teknoloji devlerine yönelik AB kısıtlamalarına kaydırmasından endişe ediyor.

Trump, Çin mallarına %60 gümrük vergisi uygulamayı düşündüğünü belirtti ki Capital Economics'in tahminlerine göre bu hamle, daha sıkı gümrük vergisi uygulamasıyla birleştiğinde Çin'in GSYH'sini %0,7'ye kadar azaltabilir.

Trump, bir önceki başkanlığı döneminde 200 milyar dolar değerinde Çin malına gümrük vergisi koymuş ve bu vergiler Biden'ın görev süresi boyunca yürürlükte kalmıştı. İkili ticaret başlangıçta azalırken, COVID-19 salgını sırasında ABD'nin artan elektronik talebi nedeniyle yükseldi ve 2022'de 690,6 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştı. Ancak o zamandan bu yana gümrük tarifeleri ve Ukrayna çatışmasından kaynaklanan gerginlikler nedeniyle yavaşladı.

State Street Makro Strateji Başkanı Michael Metcalfe, Çin'e uygulanan %60 oranındaki gümrük vergilerine atıfta bulunarak, "Çin'e yönelik pek çok kötü haber var, ancak hiçbiri bunun gibi değil" dedi.

2/ SEÇİM SONUÇLARI BORSAYI DALGALANDIRABİLİR

Tarih, ABD hisse senetlerinin seçim sonuçlarından bağımsız olarak yılı olumlu bir şekilde tamamlayacağını gösteriyor.

Ancak bu, ABD piyasalarının dalgalanma yaşamayacağı anlamına gelmiyor. Bölünmüş bir Kongre her iki adayın da politika gündemlerini zayıflatabilir. Biden'ın yenilenebilir enerjiye odaklanmaya devam etmesi beklenirken, Trump elektrikli araçlara yönelik sübvansiyonları ortadan kaldırmaya ve vergi indirimlerini uzatmaya öncelik vermeye daha meyilli. Ned Davis Research Baş Makro Stratejisti Joseph Kalish, "Trump bir intikam turuna çıkarsa, bu doları zayıflatabilir, enflasyonu artırabilir ve daha yüksek tahvil getirileri ve daha düşük yatırımla sonuçlanabilir" dedi.

Societe Generale'e göre, seçimden bir gün sonra vadesi dolan euro/dolar opsiyonlarının hacminin normalden yaklaşık dört kat daha fazla olması nedeniyle, döviz piyasaları şimdiden daha yüksek volatilite bekliyor gibi görünüyor.

3/ SAVUNMA SANAYİ ŞİRKET HİSSELERİ YÜKSELEBİLİR

Trump'ın olası bir dönüşü, Avrupa'da askeri yetenekleri güçlendirme konusunda aciliyet yaratabilir ve son üç yılda savunma hisselerinin değerini iki katına çıkaran bir ralliyi daha da körükleyebilir.

Rusya'nın Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgali, savunmayı ESG endişeleri nedeniyle kaçınılan bir sektör olmaktan çıkarıp tercih edilen bir ticarete dönüştürdü.

Almanya, Soğuk Savaş'ın sona ermesinden bu yana ilk kez NATO'nun GSYH'nin %2'si oranında savunma harcaması hedefini tutturdu ve diğerleri de bunu takip etmeye hazırlanıyor. 

Trump, savunma harcamaları hedeflerini tutturamayan müttefiklerini savunmayacağını ve hatta Rusya'yı onlara saldırmaya teşvik edebileceğini söyledi.

Havacılık ve savunma, küresel fonlar için en çok rağbet gören Avrupa sektörü ve gösterge ağırlığının dört katı tahsisatla sektörü rekor seviyelere çıkarmıştı. Savunma harcamalarını finanse etmek için ortak tahvil ihracı görüşmeleri de ilgi görüyor.

4/ UKRAYNA'NIN BORCU BELİRSİZLİĞİ

Ukrayna'nın istikrarsız mali geleceği ABD seçimlerinde ön plana çıkıyor. Milyarlarca dolar tahsis edebilecek bir yasa tasarısının bölücü siyasete karışmasının ardından Washington'dan gelecek yardım belirsizliğini koruyor.

Trump, Rusya-Ukrayna çatışmasında gerilimin düşürülmesini savunuyor ve bugüne kadar harcanan milyarlarca dolardan duyduğu hoşnutsuzluğu dile getiriyor.

Bu durum, Ukrayna'nın Ağustos ayında sona erecek olan ödeme moratoryumu ile uluslararası tahvil sahipleriyle bir borç anlaşması müzakere etmesi gerektiği bir dönemde meydana geldi.

Ukrayna'nın uluslararası borçları son iki yılda benzerlerine kıyasla düşük performans gösterdi ve analistler ABD seçim belirsizliğinin ek baskı yarattığını öne sürüyor.

5/ PESO BAROMETRESİ

Meksika pesosu uzun zamandır ABD siyasetinin gelişmekte olan ekonomiler üzerindeki etkisinin bir göstergesi olmuş durumda.

Trump'ın 2016'daki zaferi pesonun bir haftada %8 oranında düşmesine neden olurken, 2020'deki yenilgisi %4'lük bir ralliyi körüklemişti.

Ancak yatırımcılar, Kasım ayındaki olası bir rövanşın ardından para biriminin nasıl bir seyir izleyeceği konusunda henüz pozisyon almadı.

Meksika'nın 2 Haziran'da kendi seçimini yapacak olması da bu karmaşıklığa biraz daha artırıyor. İktidardaki solcu MORENA partisi anketlerde önde gidiyor ve bu da sürekliliğe işaret ediyor.

UBS Global Wealth Management Kıdemli Gelişmekte Olan Piyasalar Stratejisti Pedro Quintanilla-Dieck, "Sınırın her iki tarafı için de Meksika'da politikanın sürekliliği beklentisi ve ABD-Meksika ticari ilişkilerine dair belirsizliğin düşük olması dövizdeki oynaklığı azaltabilir," dedi.

İlgili Haberler