Dünya devi uzaktan çalışanları uyardı: Kariyeriniz tehlikede

Dünya devi uzaktan çalışanları uyardı: Kariyeriniz tehlikede

IBM yöneticisi yaptığı son açıklamada uzaktan çalışanlara uyarıda bulundu ve kariyerlerinin tehlikede olabileceğine dikkat çekti.

A+A-

Arvind Krishna'nın International Business Machines Corp. şirketinin 260.000 çalışanına bir mesajı var: Uzaktan çalışma kariyeriniz için tehlikeli olabilir.  

Hibrit bulut bilişim işi uzaktan çalışmanın yükselişinden yararlanan IBM'in CEO'su, henüz hiçbir çalışanı ofise gelmeye zorlamadığını, ancak bunu yapmayanların özellikle yönetici rollerine terfi etmekte zorlanacağını söyledi.

Pazartesi günü New York'ta verdiği bir röportajda, "Uzaktayken insan yöneticisi olmak zordur çünkü insanları yönetiyorsanız, onları arada bir görebilmeniz gerekir" dedi ve ekledi: "Bunun her dakika olması gerekmiyor. O eski 'Herkes gözümün önünde' türünden kurallar altında çalışmanıza gerek yok, ama en azından bazen."

Krishna'nın yorumları, uzaktan çalışma ile yüz yüze çalışmanın yararları konusunda giderek artan tartışmalara katkıda bulunuyor. Bazı CEO'lar, çalışanların - özellikle de genç personelin - öğrenme ve mentorluk fırsatları için daha sık sahada olması gerektiğini savunurken, diğer uzmanlar çalışanların evden çalışma fırsatına sahip olduklarında daha mutlu ve hatta daha üretken olduklarını gösteren araştırmalara işaret ediyor. Ancak evden çalışma eğilimlerini takip eden ekonomistlerin verilerine göre, ofis tabanlı çalışanlar kariyer geliştirme faaliyetlerine uzaktan çalışan meslektaşlarına kıyasla %25 daha fazla zaman harcıyor.

Şirketin ofise dönüş politikasını "gelmenizi teşvik ediyoruz, gelmenizi bekliyoruz, gelmenizi istiyoruz" şeklinde tanımlayan Krishna, "Bana öyle geliyor ki yüz yüze birlikte olduğumuzda daha iyi çalışıyoruz" dedi. Haftada üç günün teşvik ettikleri sayı olduğunu söyledi.

Pandemi başladığından bu yana konuyu takip eden bir ekonomist ekibinin verilerine göre, evden çalışabilen ABD'li çalışanların neredeyse yarısı hibrit düzenlemelere sahip. Her beş çalışandan sadece biri tamamen uzaktan çalışıyor, geri kalanı ise tam zamanlı olarak ofiste bulunuyor. Veriler, evden çalışmanın en çok IBM'in rekabet ettiği teknoloji ve profesyonel hizmet sektörlerinde yaygın olduğunu gösteriyor. Ancak işten çıkarmaların artması ve iş ilanlarının azalması nedeniyle bazı çalışanlar evden çalışmanın iş güvencelerini etkileyebileceğinden endişe duyuyor.

IBM çalışanlarının yaklaşık %80'i zamanın en azından bir kısmında evden çalışırken, Krishna uzaktan düzenlemelerin en çok müşteri hizmetleri veya yazılım programcıları gibi belirli "bireysel katkı sağlayan" roller için uygun olduğunu söyledi. "Kısa vadede muhtemelen eşit derecede üretken olabilirsiniz, ancak kariyeriniz zarar görür" dedi. "Oradan başka bir role geçmek muhtemelen daha az olası çünkü kimse onları başka bir bağlamda gözlemlemiyor. Bu daha zor olacaktır. İmkansız değil ama muhtemelen çok daha zor olacak. "

Nisan 2020'de pandeminin vurmasının hemen ardından CEO olan Krishna, insanların uzaktan çalışmayı seçtiğini, ancak bunun "sonsuza kadar sürecek bir seçim olması gerekmediğini - kolaylık veya koşullara dayalı bir seçim olabileceğini" söyledi. Krishna, uzaktan çalışanların, zor bir müşteriyle nasıl başa çıkılacağını ya da yeni bir ürün tasarlarken nasıl ödün verileceğini öğrenemediklerini söyledi ve "Tüm bunların uzaktan nasıl yapılacağını anlamıyorum" dedi.

IBM'in CEO'su, müşterilerin kendi veri merkezlerini Amazon.com Inc. ve Microsoft Corp. gibi genel bulut sağlayıcılarıyla birlikte çalıştırdığı hibrit bulut bilişim gibi daha karlı hizmetler etrafında asırlık şirketi yeniden yönlendirmek için çalıştı. Şirket bu yılın başlarında, tamamlandığında yaklaşık 5.000 çalışanı bulabilecek işten çıkarmaları duyurdu. Yine de Krishna, IBM'in ilk çeyrekte yaklaşık 7.000 kişiyi işe alarak genel işgücüne ekleme yaptığını söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler