Dünya piyasalarını vuran ABD'nin borç limiti krizinde yeni gelişme

Dünya piyasalarını vuran ABD'nin borç limiti krizinde yeni gelişme

ABD'li bir yetkili, Biden ve Kongre'nin önde gelen Cumhuriyetçilerinden Kevin McCarthy'nin hükümetin 31,4 trilyon dolarlık borç tavanını iki yıllığına yükseltecek ve çoğu kalemdeki harcamaları sınırlayacak bir anlaşmaya yaklaştıklarını söyledi.

A+A-

ABD'de borç limiti krizinde çözüme bir adım daha yaklaşıldı. Reuters'ın haberine göre iç tartışmalar hakkında konuşma yetkisi olmadığı için isminin açıklanmasını istemeyen yetkili, nihai olmayan anlaşmanın ordu ve gazilere yönelik ihtiyari harcamaların finansmanını artırırken, savunma dışı ihtiyari harcamaları esasen cari yıl seviyelerinde tutacağını söyledi.

Yetkili, Beyaz Saray'ın daha fazla denetçi istihdam etmek ve varlıklı Amerikalıları hedef almak için İç Gelir Servisi'nin finansmanını artırma planını geri çekmeyi düşündüğünü söyledi.

İkinci bir ABD'li yetkili, IRS'nin finansmanının açık bir konu olduğunu, ancak ana itici gücün, küçük bir kesinti olsa veya finansman yer değiştirse bile kurumun başkanın önceliklerini yerine getirmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kişiye göre nihai anlaşma, hükümetin konut ve eğitim gibi isteğe bağlı programlara harcayabileceği toplam miktarı belirleyecek, ancak bunu tek tek kategorilere ayırmayacak. Bir başka kaynağa göre iki taraf arasında 1 trilyon doları aşacak toplam rakam konusunda sadece 70 milyar dolar fark var.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamaya göre iki taraf Perşembe günü sanal olarak bir araya geldi.

Görüşmeler hakkında bilgi sahibi bir kaynak Reuters'a yaptığı açıklamada, Cumhuriyetçi müzakerecilerin askeri harcamaları artırırken savunma dışı harcamaları kısma planlarından vazgeçtiklerini ve bunun yerine Beyaz Saray'ın her iki bütçe kalemine de daha eşit davranma yönündeki çabasını desteklediklerini söyledi.

Biden, kesintilerin nereye yapılması gerektiği konusunda hala anlaşamadıklarını söyledi.

Biden gazetecilere verdiği demeçte, "Tüm yükün orta sınıf ve işçi sınıfı Amerikalıların sırtına yıkılması gerektiğine inanmıyorum" dedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy Perşembe akşamı gazetecilere yaptığı açıklamada iki tarafın bir anlaşmaya varamadığını söyledi ve "Bunun kolay olmayacağını biliyorduk" dedi.

Kongre'nin harekete geçmek için ne kadar zamanı kaldığı tam olarak belli değil. Hazine Bakanlığı, 1 Haziran'a kadar tüm yükümlülüklerini yerine getiremeyebileceği konusunda uyarıldı, ancak Perşembe günü, o tarihte vadesi dolacak 119 milyar dolar değerinde borç satacağını söyleyerek bazı piyasa gözlemcilerine bunun kesin bir son tarih olmadığını ima etti.

New York'taki TD Securities'de kıdemli faiz stratejisti olan Gennadiy Goldberg, "Geçmişte, sonuçlandırmak için gerekli araçlara sahip olduklarına inanmadıkları ihaleleri duyurmayacaklarını belirtmişlerdi," dedi. "Bu yüzden bunun olumlu bir not olduğunu düşünüyorum." sözlerini kaydetti.

Herhangi bir anlaşmanın Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi ve Demokratların kontrolündeki Senato'dan geçmesi gerekecek. Bazı sağcı Cumhuriyetçiler ve birçok liberal Demokrat uzlaşma ihtimalinden rahatsız olduklarını söyledikleri için bu zor olabilir.

McCarthy ayrıca "Günün sonunda herkesin mutlu olacağını sanmıyorum. Sistem bu şekilde işlemiyor" dedi.

Meclis Perşembe günü öğleden sonra bir haftalık tatil için dağıldı ve Senato oturumda değil. Milletvekillerine, bir anlaşmaya varılması halinde oylama için geri gelmeye hazır olmaları söylendi.

Anlaşma sadece harcamaların ana hatlarını belirleyecek ve kanun yapıcılara önümüzdeki haftalarda ve aylarda boşlukları doldurma görevi bırakacak.

Demokrat Temsilci Mark Takano'ya göre Biden, Cumhuriyetçilerin yoksullukla mücadele programları için çalışma şartlarını ağırlaştırma ve petrol ve doğalgaz sondaj kurallarını gevşetme önerilerine direndi.

Güçlü Cumhuriyetçi Çalışma Komitesi'ne liderlik eden Temsilci Kevin Hern, Reuters'a yaptığı açıklamada Cuma öğleden sonra bir anlaşmanın muhtemel olduğunu söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler