Elon Musk'ın tweet limiti getirmesi yeni CEO'nun ağırlığını sarstı

Elon Musk'ın tweet limiti getirmesi yeni CEO'nun ağırlığını sarstı

Reklam uzmanlarına göre Musk'ın Twitter ücret sınırlamaları yeni CEO'yu zayıflatabilir

A+A-

Pazarlama sektörü uzmanları, Elon Musk'ın Twitter kullanıcılarının sosyal medya sitesinde okuyabilecekleri gönderi sayısını geçici olarak sınırlama hamlesinin, şirketin yeni İcra Kurulu Başkanı Linda Yaccarino'nun reklamverenleri çekme çabalarını baltalayabileceğini söyledi.

Musk Cumartesi günü yaptığı açıklamada, Twitter'ın veri kazıma ve sistem manipülasyonunun "aşırı seviyelerini" engellemek için çeşitli hesapların günde kaç tweet okuyabileceğini sınırlayacağını duyurdu.

Kullanıcılar yanıt olarak, limite ulaştıktan sonra kurumsal reklamverenlerin sayfalarındaki tweetler de dahil olmak üzere hiçbir tweeti göremediklerini gösteren ekran görüntüleri yayınladılar.

Reklam sektörü uzmanları, bu hamlenin geçen ay Twitter'ın icra kurulu başkanı olarak göreve başlayan eski NBCUniversal reklamcılık şefi Yaccarino için bir engel oluşturduğunu söyledi.

Financial Times'ın geçen hafta bildirdiğine göre Yaccarino, Musk'ın geçen yıl siteyi satın almasının ardından siteden çekilen reklamverenlerle ilişkileri onarmaya çalıştı.

Forrester araştırma direktörü Mike Proulx Pazar günü yaptığı açıklamada, sınırların Musk'ın platforma getirdiği "kaos" nedeniyle zaten sarsılmış olan kullanıcılar ve reklamverenler için "oldukça kötü" olduğunu söyledi.

Proulx "Linda Yaccarino'nun tersine çevirmesi gereken reklamveren güven açığı daha da büyüdü. Ve bu, sadece onun sektördeki güvenilirliğine dayanarak tersine çevrilemez" dedi.

Reklam danışmanlığı AJL Advisory'nin kurucusu ve Bank of America'nın eski pazarlama patronu Lou Paskalis, Yaccarino'nun Musk'ın reklam gelirlerini ve şirketin değerini kurtarmak için "en iyi son umudu" olduğunu söyledi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu hareket, pazara, onu kendisinden kurtarmak için güçlendirme yeteneğine sahip olmadığı sinyalini veriyor" dedi.

Yeni sınıra göre, doğrulanmamış hesaplar başlangıçta günde 600 gönderi ile sınırlandırılırken, yeni doğrulanmamış hesaplar 300 ile sınırlandırıldı. Musk, sitedeki bir gönderide, doğrulanmış hesapların günde 6.000 gönderi okuyabileceğini söyledi.

Saatler sonra, sınırın doğrulanmış kullanıcılar için günde 10.000, doğrulanmamış kullanıcılar için günde 1.000 ve yeni doğrulanmamış kullanıcılar için günde 500 gönderiye yükseltildiğini söyledi.

Bir Twitter sözcüsü yorum taleplerine ve kısıtlamaların Pazar günü ne kadar süreceğine ilişkin sorulara yanıt vermedi.

Insider Intelligence baş analisti Jasmine Enberg, kullanıcıların ne kadar görüntüleyebileceğinin sınırlandırılmasının platformun reklam işi için "felaket" olabileceğini söyledi.

Enberg "Bu kesinlikle reklamverenleri geri dönmeye ikna etmeyi kolaylaştırmayacak. Reklamverenleri geri getirmek zaten zor bir iş" dedi.

Bu sınır, Twitter'ın kullanıcıların tweetleri görüntülemek için sosyal medya platformunda bir hesaba giriş yapmalarını zorunlu kılmasından kısa bir süre sonra geldi ve Musk bunu veri kazıma ile mücadele etmek için "geçici bir acil durum önlemi" olarak nitelendirdi.

Musk daha önce de ChatGPT'nin sahibi OpenAI gibi yapay zeka firmalarının Twitter verilerini kendi büyük dil modellerini eğitmek için kullanmalarından duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti.

Reddit ve büyük haber medya kuruluşları da dahil olmak üzere platformlar, bazılarının ücret talep ettiği gibi, yapay zeka modellerini eğitmek için bilgilerini kullanan yapay zeka şirketlerinden şikayetçi oldular.

Bloomington'daki Indiana Üniversitesi'nden araştırmacı Kai-Cheng Yang, sınırlamaların, arama motorları da dahil olmak üzere üçüncü tarafların daha önce olduğu gibi Twitter verilerini kazımasını engellemede etkili göründüğünü söyledi.

Kai-Cheng Yang "Bu hala mümkün olabilir, ancak yöntemler çok daha sofistike ve çok daha az verimli olacaktır" dedi.

İlgili Haberler