Faiz oranı beklentileri değişirken altın yükselişine ara verdi

Faiz oranı beklentileri değişirken altın yükselişine ara verdi

ABD'de beklentilerin üzerinde gerçekleşen tarım dışı istihdam verileri sonrası yatırımcıları altın piyasası için zorlu ve değişken bir ay bekliyor.

A+A-

Mayıs ayı, altının ons başına 2.080 doların üzerine çıkarak neredeyse rekor seviyelere ulaşmasıyla büyük bir heyecanla başladı; ancak bu coşku kısa sürdü ve önümüzdeki üç haftayı keskin bir düşüş trendinde geçirdik ve fiyatlar 31 Mayıs'ta son iki ayın en düşük seviyesine geriledi.

Altının desteğini koruyamaması ve ons başına 2.000 doların üzerinde konsolide olamaması hayal kırıklığı yaratsa da, bazı yatırımcılar ve analistler için gördüğümüz kısa vadeli düzeltme büyük bir sürpriz olmadı.

Bu modeli son 12 ayda defalarca gördük. Zayıf ekonomik veriler yeni resesyon korkularını ateşledikçe, piyasalar Federal Rezerv'in faiz indirimlerini önceden fiyatlamaya başlıyor. Ayın başında piyasalar Haziran ayında faiz indirimi olasılığını yaklaşık %17 olarak görüyordu. Aynı zamanda, piyasalar faiz oranlarının yıl sonuna kadar yaklaşık 100 baz puan daha düşük olacağını öngörüyordu.

Bu güvercin beklentiler, merkez bankacılarının yatırımcılara anlatmaya çalıştıklarıyla tamamen çelişiyordu. Enflasyon baskıları azaldı, ancak merkez bankasının para politikasında herhangi bir değişiklik sinyali vermesi için hala çok yüksek.

Fed'in bir sonraki para politikası toplantısına iki haftadan az bir süre kaldığına göre, gerçekler ortaya çıkmaya başlıyor. Yılsonuna kadar 100 baz puanlık gevşeme beklentisi piyasada neredeyse tamamen fiyatlanmış durumda. Aynı zamanda, Fed Haziran ayında faiz oranlarını değiştirmese bile, bu yaz bir faiz artırımı daha yapılabileceğine dair kabul giderek artıyor.

Faiz oranı beklentilerindeki bu yeni değişim altın için zorlu bir ortam yaratıyor çünkü son üç ayın en yüksek seviyesinden işlem gören ABD dolarını destekliyor. Üstüne üstlük yaz ayları değerli metal için geleneksel olarak zayıf bir mevsimsel dönemdir.

Altının yakın vadede tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmasını engelleyebilecek zorlu ortama rağmen, değerli metal için hala önemli bir uzun vadeli destek var. Fiyatları desteklemeye devam edecek en büyük faktör merkez bankası talebi.

Dünya Altın Konseyi bu hafta merakla beklenen yıllık Merkez Bankası Altın Rezervleri Anketi'ni yayınladı. 7 Şubat ve 7 Nisan tarihleri arasında ankete katılan 59 merkez bankasının yaklaşık %24'ü önümüzdeki 12 ay içinde altın almayı planladıklarını söyledi.

Ankette, "Altının 'tarihsel konumu' merkez bankalarının altın tutmasının en önemli nedeni olmaya devam ediyor ve katılımcıların %77'si bunun son derece ilgili ya da biraz ilgili olduğunu söylüyor" denildi.

Analistlerden aldığımız net mesajlardan biri, merkez bankası talebinin piyasayı tamamen değiştirdiği yönünde. Fiziki talep doğrudan altın fiyatlarını yükseltmese de, resmi sektör yatırımcılar için sağlam bir destek ve değer sağlıyor.

Anket ayrıca yatırımcıların neden merkez bankalarının altın talebine dikkat etmeleri gerektiğini de gösterdi. Sonuç olarak merkez bankaları da yatırımcılarla aynı sebepten dolayı altın satın alıyor. Merkez bankaları varlıklarını çeşitlendirmek, para birimlerinin satın alma gücünü korumak ve ekonomik risklere karşı korunmak istiyor.

Tüm bunlar dünya genelinde herkesin karşı karşıya olduğu sorunlar ve daha da kötüye gitmeleri bekleniyor.

En önemli riskler, Federal Rezerv'in faiz oranlarını her artırışında biraz daha yaklaşan resesyon olmaya devam ediyor.

Altın zorlu bir ortamda olsa da, analistlerden duymaya devam ettiğim bir öneri, stratejik olarak bir pozisyon oluşturmak ve hala yapabiliyorken düşük fiyatlardan yararlanmak istediğiniz zamandır.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler