Faizlerin yükselmesi şirketlerdeki çatlakları ortaya çıkardı

Faizlerin yükselmesi şirketlerdeki çatlakları ortaya çıkardı

Yüksek küresel faizlerle birlikte gelişmekte olan piyasa şirketleri için çatlakları derinleştiriyor.

A+A-

Küresel borçlanma faizlerinin finansal krizden bu yana en yüksek seviyelere çıkması ve yeni yılda vadesi dolacak 400 milyar dolar tutarında borç için yeniden finansman fırsatlarının durması, kırılgan gelişmekte olan piyasa şirketleri için çatlakları derinleştiriyor.

Bloomberg News'un haberine göre, ABD Hazine tahvillerinin getirisi son 15 yılın en yüksek seviyesine çıkarken ve borçlanma maliyetleri hızla yükselirken, gelişmekte olan ülkelerdeki şirketler ihtiyaç duydukları borcun ancak onda birini çevirebildiler. 2025 yılında 300 milyar dolar değerinde şirket tahvilinin vadesi geldiğinde yeniden finansman zorluklarının daha da kötüleşmesi muhtemel.

Para yöneticileri ve kredi derecelendirme şirketleri, faiz oranları ne kadar uzun süre yüksek kalırsa, bu durumun o kadar zorlaşacağını söylüyor: Yüksek kaliteli şirketler için bu durum faiz oranlarında bir artış şeklinde olabilir, ancak daha düşük dereceli bazı şirketler için bu, temerrütlere ve hatta iflaslara yol açabilecek başarısız refinansman anlaşmaları anlamına gelebilir.

Union Investment Privatfonds GmbH'de portföy yöneticisi ve gelişmekte olan piyasa kurumsal borç şefi olan Sergey Dergachev, "Özellikle Çin, Arjantin, Brezilya ve Ukrayna'dan bazı şirketlerin bu ortamda borçlarını yeniden finanse etme konusunda kırılgan olduğunu görüyorum" dedi.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, gelişmekte olan şirketler 2023 yılında şu ana kadar 26 milyar dolarlık borçlarını ödeyemedi ve bu da Fed'in mevcut sıkılaştırma döngüsü sırasında kaçırılan toplam geri ödeme miktarını 80 milyar dolara çıkardı. Bu rakam 2021'de sadece 9,3 milyar dolar, 2020'de ise 9,5 milyar dolardı.

İlgili Haberler