Fed faiz kararı sonrası dolar altı ayın en yüksek seviyesine ulaştı

Fed faiz kararı sonrası dolar altı ayın en yüksek seviyesine ulaştı

Fed'in faiz indirimlerinin sadece kademeli olarak gerçekleşeceği sinyalini vermesinin ardından hisse senetleri ve tahviller zayıfladı, dolar güç kazandı.

A+A-

Dolar, ABD hisse senedi ve tahvil piyasalarının zayıfladığı ve yatırımcıların uzun süreli yüksek faiz oranlarına hazırlandığı bir haftanın sonunda Cuma günü altı ayın en yüksek seviyesine tırmandı.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) 22 yılın en yüksek seviyesine ulaşan faiz oranlarını ekonomistlerin düşündüğünden çok daha yavaş bir şekilde düşürme planlarını ortaya koymasının ardından para birimi euro, sterlin ve yen karşısında en az Mart ayından bu yana en yüksek seviyelerine ulaştı.

ABD devlet tahvili fiyatları düşerek getirileri son 16 yılın en yüksek seviyelerine çıkarırken, mavi çipli ABD hisse senetlerinin gösterge endeksi S&P 500 yılın en derin haftalık düşüşlerinden birini yaşadı.

Janus Henderson Investors'ta portföy yöneticisi olan James Briggs, "Piyasalar Federal Rezerv'i oldukça olumsuz karşıladı" dedi ve ekledi: "Daha uzun süre daha yüksek seviyeler açıkça yerleşmiş durumda ve yeni bir rejimde olduğumuza inanılıyor."

Fed'in bu hafta faiz oranlarını sabit tutma ve gelecek yıl boyunca ve 2025'te sadece yavaş bir şekilde düşürme kararlılığının sinyalini verme kararını, yüksek faiz oranlarını korumanın önemini vurgulayan İngiltere Merkez Bankası izledi.

Avrupa Merkez Bankası bu ay kendi gösterge faiz oranlarını tüm zamanların en yüksek seviyesine çıkardı.

ABD ve Euro Bölgesi tahvil fiyatlarındaki son düşüşler, büyük ölçüde daha yüksek gösterge faiz oranları ve daha yüksek enflasyon nedeniyle küresel sabit gelirli piyasalarda aylarca süren satışların ardından geldi.

Bazı piyasa katılımcıları, uzun süreli yüksek faiz oranlarının caydırıcı etkisinin, yüksek borçlanma maliyetlerinin ekonominin geneli üzerindeki etkisi nedeniyle hisse senedi piyasalarını daha kırılgan hale getirdiği konusunda uyarıyor.

"Bu istikrarsız bir durum" diyen Vanguard'ın küresel baş ekonomisti Joseph Davis, enflasyonun tarihsel olarak genellikle daha düşük büyüme pahasına ortadan kaldırıldığını savundu ve "Enflasyonun ödün vermeden düştüğü neredeyse hiç örnek yok" dedi.

ABD'nin diğer büyük ekonomilere kıyasla daha dirençli olduğuna dair işaretler, doların Temmuz ortasından bu yana diğer para birimlerinden oluşan bir sepet karşısında yüzde 6 yükselmesine yardımcı oldu.

İşsizlik başvuruları bu hafta Ocak ayından bu yana en düşük seviyesine gerilerken, işsizlik yardımı başvuruları da son sekiz ayın en düşük seviyesine yaklaştı.

PGIM sabit getirili küresel tahviller başkanı Robert Tipp, "ABD'nin lider bir noktada olduğunu düşünüyorum," dedi. Tipp, piyasaların nihayet Fed'in faiz oranlarını yüksek tutacağına ikna olduğunu, bunun da kısmen ülkenin ekonomik beklentilerinin diğer ülkelere kıyasla daha iyi olmasından kaynaklandığını savundu.

Geçen yıl yüzde 9'u aşan enflasyonu kontrol altına alma çabaları çerçevesinde Fed, 18 ay içinde faiz oranlarını 5,25 puan artırarak yakın tarihindeki en agresif parasal sıkılaştırma döngülerinden birini gerçekleştirdi.

Tipp, "Yatırımcılar gelecekte yaşıyordu, kesintileri fiyatlıyordu ancak büyüme iyi olduğu için piyasalar Fed'e döndü" dedi.

Buna karşın ECB baş ekonomisti Philip Lane Cuma günü yaptığı açıklamada bölgenin büyümesine yönelik risklerin "aşağı yönlü" olduğunu, imalat faaliyetlerinin "zayıf kalmaya devam edeceğini" ve hizmetlerde "yavaşlamaya dair açık işaretler" olduğunu söyledi.

ECB daha fazla faiz artışına açık olduğunu belirtti ancak Cuma günü yakından izlenen satın alma yöneticileri endeksi, işletmelerin üretim ve siparişlerde bir önceki aya göre düşüş bildirdiğini gösterdi. Verilerin yayınlanmasının ardından Euro zayıfladı.

Sterlin ayrıca, İngiltere PMI verilerinin hizmet faaliyetlerinin zayıfladığını göstermesinin ardından düşerek, enflasyonun beklenenden daha hızlı düştüğü ve BoE'nin faiz oranlarını artırmayı reddederek beklentileri tersine çevirdiği bir haftada para biriminin kayıplarını derinleştirdi.

Bu haber toplam 678 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler