Fed kararı öncesi petrol yükselişini sürdürüyor

Fed kararı öncesi petrol yükselişini sürdürüyor

Orta Doğu'daki çatışmalar devam ederken petrol Fed toplantısı öncesinde yükseliyor.

A+A-

Petrol fiyatları Çarşamba günü erken Asya ticaretinde, ABD Merkez Bankası (Fed) da dahil olmak üzere bu hafta yapılacak önemli küresel merkez bankası toplantıları öncesinde yükselirken, piyasa İsrail-Hamas çatışmasındaki son gelişmeleri de yakından izledi.

Brent Ocak vadeli ham petrol kontratları Salı günü %1'den fazla düştükten sonra %0,3 artarak varil başına 85,30 dolara yükseldi. Brent Aralık vadeli kontratları, Salı günkü vade sonunda 4 sent düşüşle varil başına 87,41 dolardan kapandı.

ABD Batı Teksas Intermediate ham petrol vadeli işlemleri, bir önceki seansta yaklaşık %1,6 değer kaybettikten sonra %0,2 veya 16 sent değer kazanarak varil başına 81,02 dolara yükseldi.

OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya, ABD para politikasının yönünü belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'ne (FOMC) atıfta bulunarak, "Ham petrol fiyatları Hazine'nin önemli bir ihraç güncellemesi ve faiz kararı öncesinde istikrarlı seyrediyor" dedi ve ekledi:

"Jeopolitik riskler devam ediyor ve bu durum ABD'den gelen rekor üretim seviyelerinin bir kısmını dengeliyor gibi görünüyor."

Amerikan Petrol Enstitüsü'nün Salı günkü rakamlarına atıfta bulunan piyasa kaynaklarına göre, ABD'de ham petrol stokları geçen hafta yaklaşık 1,3 milyon varil artarken, yakıt stokları yaklaşık 360.000 varil azaldı. Distilat stokları ise yaklaşık 2,5 milyon varil düştü.

Enflasyonu kontrol altına almayı amaçlayan faiz artışları ekonomik büyümeyi yavaşlatıp petrol talebini azaltabilirken, harcamaları teşvik etmek için yapılan faiz indirimleri petrol tüketimini artırabilir.

CME'nin Fedwatch aracı tarafından yapılan bir ankete göre, Çarşamba günü toplantısını sonlandıracak olan Fed'in faizleri sabit tutması bekleniyor.

Avrupa'da Eurostat'ın flaş verilerine göre Euro bölgesinde Ekim ayı enflasyonu Eylül ayındaki %4,3 seviyesinden %2,9'a gerileyerek son iki yılın en düşük seviyesinde gerçekleşmiş ve Avrupa Merkez Bankası'nın yakın zamanda faiz artırımına gitmeyeceği beklentilerine yol açtı.

İngiltere Merkez Bankası Perşembe günü toplanacak.

Çin'de Çarşamba günü yapılan özel bir ankete göre fabrika faaliyetleri Ekim ayında beklenmedik bir şekilde daraldı ve bir gün önceki resmi rakamlara ek olarak dördüncü çeyreğin başındaki kırılgan ekonomik toparlanmaya ilişkin soru işaretlerini arttırdı. Çin dünyanın en büyük petrol ithalatçısı konumunda.

Daha uzun bir bakış açısıyla Goldman Sachs analistleri, stokların hafifçe düşmesiyle Brent fiyatlarının önümüzdeki Haziran ayına kadar varil başına 100 dolara ulaşacağını tahmin ediyor.

Analistlere göre piyasa şu anda ılımlı bir hızda sıkılaşırken, "daha uzak bir gelecekte çok sıkı hale gelebilir", ancak verimlilik ve petrol talebi eğilimleri de kritik olabilir.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler