Fed tutanakları yayınlandı: Daha fazla faiz artışı vurgusu

Fed tutanakları yayınlandı: Daha fazla faiz artışı vurgusu

Fed’in faizleri değiştirmeme kararı aldığı Haziran ayına ait toplantının tutanaklarında neredeyse tüm yetkililerin 2023’te daha fazla faiz artışı beklentisi öne çıktı.

A+A-

Fed’in Haziran ayına ait toplantı tutanakları yayınlandı. Tutanaklarda neredeyse tüm yetkililerin 2023’te daha fazla faiz artışı olacağı, ancak faiz artışlarının daha yavaş hızda olacağı beklentisi öne çıktı. Tutanaklara göre yetkililerin çoğu Haziran ayını pas geçmeyi ‘uygun veya kabul edilebilir’ olarak gördü. Neredeyse tüm yetkililer bu yıl ek faiz artışlarının uygun olduğunu belirtti.

Ekonomide ılımlı resesyon beklentisi

Fed 2023’te ekonomide ‘ılımlı’ resesyon beklentisini sürdürdü. Yetkililer büyüme için risklerin aşağı yönlü, işsizlik için yukarı yönlü olduğunu belirtti. Fed Haziran toplantısında 15 ay süren sıkılaşmanın ardından politika faizini değiştirmeme kararı almış, Başkan Jerome Powell bu sene 50 baz puanlık daha faiz artışının masada olduğu sinyalini vermişti.

Politika yapıcılar her ne kadar faiz artışlarının devam etmesinden yana olsa da ekonomik büyümeye yönelik endişelerle faiz artışı yapmadı.

Bankacılık sektörü Mart'tan bu yana iyileşti

Tutanaklara göre yetkililer, bu kararla ekonominin Fed’in maksimum istihdam ve fiyat istikrarı hedefine yaklaşıp yaklaşmayacağını izlemek için zaman kazanmak istedi. Yine tutanaklarda “Ekonomi yüksek faiz oranları da dahil sıkılaşan kredi koşullarıyla karşı karşıyaydı, bu da ekonomik aktivite, istihdam ve enflasyon üzerinde baskıya neden olabilir. Bu etkilerin ne kadar daha süreceği belirsiz” ifadeleri yer aldı.

Bankacılık sektöründeki stresin hafiflediği, koşulların Mart başından bu yana iyileştiği de vurgulandı.

İlgili Haberler