Fed ve ECB enflasyon hedefini değiştirmekten uzak

Fed ve ECB enflasyon hedefini değiştirmekten uzak

ABD Merkez Bankası (Fed) ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) tarafından uzun süredir hedeflenen %2'lik enflasyon hedefinde bir değişiklik olabileceği yönündeki düşünceler iki kurumun başkanlarının son açıklamalarıyla boşa çıktı.

A+A-

Jackson Hole'da bir araya gelen Fed Başkanı Jerome Powell ve ECB Başkanı Christine Lagarde görüşlerini açıkça ortaya koydular: Merkez bankacılarının ortak hedefi olan enflasyonu %2'ye düşürme planında bir değişiklik olmayacak.

Powell açılış konuşmasında "Yüzde 2 bizim enflasyon hedefimizdir ve öyle kalacaktır" dedi ve ekledi: "Enflasyonu zaman içinde bu seviyeye indirmek için yeterince kısıtlayıcı bir para politikası duruşuna ulaşmaya ve bunu sürdürmeye kararlıyız."

Ekonomiler pandemi karantinalarından çıktıkça ve talepteki artış tedarik zinciri aksaklıkları ve işgücü piyasası kısıtlamalarından oluşan bir duvara tosladıkça enflasyon dünya çapında yükseldi.

Fed ve ECB'nin agresif faiz artışlarının ardından enflasyon düşmüş ancak ne Avrupa'da ne de ABD'de %2'lik hedefe henüz ulaşamadı.

Öğle yemeğinde Lagarde da enflasyon hedefi konusunda Powell ile paralel konuştu.

Lagarde, "Bir oyun oynuyoruz; kurallar var; oyunun kurallarını yarı yolda değiştirmek olmaz." dedi. Lagarde, hedefin yükseltilmesinin enflasyon beklentilerini çıpalama çabalarını baltalayabileceğini ve çıpalanmış beklentilerin enflasyonu sınırlı tutmanın anahtarı olduğunu söyledi.

İlgili Haberler