Fed'den güçlü şekilde faiz artırımına devam etme sinyali

Fed'den güçlü şekilde faiz artırımına devam etme sinyali

Fed faizin değiştirmedi, ancak yıl sonuna kadar faiz artırımlarına devam etme eğiliminde olduğunun işaretini verdi.

A+A-

Fed bugün sona eren Federal Açık Piyasa Komitesi toplantısında piyasa beklentilerine paralel olarak faiz oranlarını sabit tuttu. Son 10 toplantıda yapılan faiz artırımlarının ardından  gelen bu karar oy birliği ile alındı. 

Bununla birlikte Fed, ekonomi ve enflasyonun daha fazla soğumaması halinde faizleri gelecek ay artırma eğiliminde olduklarını da vurguladı.

FOMC üyelerinin çoğu bu yılın geri kalan bölümünde faizin iki kez 25'er baz puan artırılabileceğine işaret ettiler. Bunun yanı sıra FOMC üyeleri büyüme ve enflasyon projeksiyonlarını da yukarı yönlü revize ettiler. 

Komite toplantısı sonrasında yapılan açıklamada, gösterge faizini 16 yılın zirvesi olan yüzde 5,0-5,25 seviyesinde devam ettirilmesi kararı alındığı belirtilirken, "Hedef aralığın bu toplantıda sabit tutulması Komite'ye ek bilgileri değerlendirme imkanı verecek" değildi.

Yapılan açıklamada, "Politika sıkılaştırmadan uzun bir yol geldik ve politika duruşu sınırlayıcı. Şu ana kadar yaptığımız sıkıaştırmanın gecikmeli etkileri konusunda belirsizlikle karyı karşıyayız. Bunun yanı sıra son bankacılık geriliminin kredilerde yarattığı sıkılaşmanın büyüklüğü belirsiz" değerlendirmesi de yer aldı.

FOMC kararları ile birlikte açıklanan projeksiyonlarda 2023 yıl sonu medyan faiz beklentisi yüzde 5,1'den yüzde 5,6'ya yükseldi. 2024 sonu medyan faiz beklentisi yüzde 4,3'ten yüzde 4,6'ya ve 2025 medyan tahmini yüzde 3,1'den yüzde 3,4'e çıkarkan uzun dönem ortalama faiz beklentisi yüzde 2,5 olarak sürdürüldü. 

Fed üyeleri ayrıca 2023yılı GSYH büyüme tahminlerini yüde 0,4'ten yüzde 1,0'a, çekirdek PCE tahnminlerini yüzde 3,6'dan yüzde 3,9'a çıkardılar.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler