First Republic Bank ABD'nin batan üçüncü bankası oldu

First Republic Bank ABD'nin batan üçüncü bankası oldu

ABD Federal Mevduat Sigorta Kurumu (FDIC) First Republic Bank'ı kayyuma devrediyor ve bu durum kredi kuruluşunun hisselerinin uzun süreli işlemlerde yaklaşık %50 düşmesine neden oldu.

A+A-

Reuters'a konuşan ve konunun gizli olması nedeniyle isminin açıklanmasını istemeyen bir kaynak, ABD bankacılık düzenleyicisinin, sorunlu bölgesel kreditörün durumunun kötüleştiğine ve özel sektör aracılığıyla bir kurtarma arayışı için daha fazla zaman olmadığına karar verdiğini söyledi.

Wall Street Journal'ın Cuma günü bildirdiğine göre, JPMorgan Chase & Co ve PNC Financial Services Group gibi büyük bankalar, First Republic'e hükümet tarafından el konulmasının ardından, bu hafta sonu kadar kısa bir sürede First Republic'i satın almak için yarışıyor.

San Francisco merkezli kredi kuruluşunun kayyuma devrinin tamamlanması halinde Mart ayından bu yana batan üçüncü ABD bankası olacak. First Republic bu hafta yaptığı açıklamada mevduatlarının ilk çeyrekte 100 milyar dolardan fazla azaldığını söyledi.

Bankanın hisseleri %43 düşüşle kapanarak, bu hafta değerinin %75'ini silen bir hisse senedi bozgununu daha da kötüleştirdi. Hisse senedi Cuma günü değerinin yarısından fazlasını kaybetti ve 2,99 $ ile rekor düşük seviyeye indi.

Bankanın en düşük piyasa değeri yaklaşık 557 milyon dolardı ve Kasım 2021'de 40 milyar doları aşan zirve değerinden çok uzaktı.

Diğer bazı bölgesel bankaların hisseleri de düştü; PacWest Bancorp zilden sonra %2 düşerken Western Alliance %0,7 geriledi.

Reuters'in Cuma günü erken saatlerde bildirdiğine göre, FDIC, Hazine Bakanlığı ve Federal Rezerv, banka için bir can simidi konusunda finans şirketleriyle toplantılar düzenleyen hükümet organları arasındaydı.

First Republic'in kayyuma devredileceği haberi, Fed ve FDIC'nin Mart ayında Silicon Valley Bank ve Signature Bank'ın çöküşüne neden olan mevduat kaçışları öncesindeki denetim eksikliklerini detaylandırdığı gün geldi.

Fed'in Santa Clara, Kaliforniya merkezli SVB'deki sorunları tespit etme ve düzeltmeleri zorlama konusundaki yetersizliklerine ilişkin değerlendirmesi, bankalar için daha sıkı denetim ve daha katı kurallar vaatleriyle birlikte geldi.

Büyük bankalar First Republic için daha önce bir can simidi oluşturmuş ve Bank of America Corp., Citigroup Inc. , JPMorgan ve Wells Fargo & Co gibi ABD bankacılığının ağır toplarından 30 milyar dolarlık birleşik mevduat sağlamıştı.

Ancak First Republic, "kötü banka" yaratma ya da menkul kıymetler ve ipotek defteri gibi varlıkları satma önerisi konusunda büyük bankalardan ya da özel sermaye şirketlerinden destek bulmakta zorlandı.

Mevduatları yatıran büyük bankalar ya yorum yapmayı reddetti ya da yorum yapmak için müsait değildi.

Pazartesi günü ilk çeyrek kazançlarını açıklayan First Republic, ikinci çeyrekte yönetici tazminatlarını keserek, ofis alanını daraltarak ve çalışanların %20 ila %25'ini işten çıkararak bilançosunu küçültmeyi ve giderlerini azaltmayı planladığını söylemişti.

Dolar krizi olacak

Ekonomist Peter Schiff, Twitter hesabından paylaştığı açıklamasında FDIC'in First Republic Bank'e el koyduğunu ifade ederken, dolar krizi konusunda uyardı. Schiff şu sözleri kaydetti:

Biri daha tozu dumana kattı. FDIC, 2023 Finansal Krizi devam ederken #FirstRepublicBank'a el koydu. Henüz erken, çünkü #enflasyonun bir sonraki ayağı, ekonomi #durgunluğa girerken faiz oranlarını yükseltmeye zorlayacak. Ancak asıl kriz ABD #dolar krizi olacak.

İlgili Haberler