Gıda devleri düşen talepten dolayı bazı ürünlerinin fişini çekiyor

Gıda devleri düşen talepten dolayı bazı ürünlerinin fişini çekiyor

Kraft Heinz Co ve Conagra Brands gibi gıda devlerinin yöneticileri bu hafta yaptıkları açıklamada, yüksek maliyetler ve düşen tüketici talebiyle mücadele etmek için ürün gruplarını azalttıklarını söyledi.

A+A-

Birçok şirket pandemi sırasında ürün yelpazesini daraltmaya başladı ve gıda ürünlerinde uzun süredir devam eden enflasyon nedeniyle fiyatlarını daha kolay artırabilecekleri ürünlere odaklanmak için daha az popüler olan ürünleri eleyerek bu çabalarını agresif bir şekilde yeniliyor.

Nestle SA ve Unilever Plc yöneticileri, ürün portföylerindeki geri kalmış ürünlerden kurtulduktan sonra milyarlarca dolar tasarruf ettiklerini söylediler.

Conagra kısa bir süre önce Marie Callender'ın çikolata parçacıklı kurabiye hamuru kremalı turtasını, ABD'li gıda şirketinin daha hızlı satılmasını umduğu şeker ilavesiz elmalı turtaya yer açmak için üretimden kaldırdı.

İcra Kurulu Başkanı Sean Connolly bir röportajında "Hiç kimse mükemmel bir vuruş ortalamasına sahip olmayacak" dedi. "Önemli olan kaybedenlerden çok kazananlara sahip olmaktır."

Yöneticiler, bu hafta New York Tüketici Analist Grubu Konferansı'nda, daha az popüler olan ürünlerin elenmesinin Kraft Heinz'da devam eden bir "karmaşıklık giderme programının" parçası olduğunu söyledi. Şirket kısa bir süre önce Heinz Real Mayonez'i üretimden kaldırdı.

Mondelez International CEO'su Dirk Van de Put konferansta Wall Street analistlerine Oreo üreticisinin eski ürünleri yenileriyle değiştirme konusunda net kuralları olduğunu söyledi - "bir giren, bir çıkar".

Mondelez'in üst düzey pazarlama yöneticilerinden Martin Renaud, Reuters'a yaptığı açıklamada çikolata üreticisinin "çok fazla aroması" olduğunu söyledi.

Renaud, "Bazen heyecan verici oldukları için birçok şeyi piyasaya sürme eğilimimiz var ama çok titiz olmamız gerekiyor" dedi. Mondelez farklı fiyat noktalarına sahip ürünler ekledikçe, bunun karmaşıklık yarattığını da sözlerine ekledi. "Ben sadeliğin büyük bir savunucusuyum."

Deloitte'un ABD tüketici ürünleri araştırma lideri Justin Cook, şirketlerin, mağazaları için daha küçük boyutlu versiyonlar veya Costco gibi depo zincirleri için daha büyük olanlar gibi en popüler ürünlerinin yenilemelerine yer açmak için ürün tekliflerini azalttığını söyledi. Nakit sıkıntısı çeken müşteriler her iki tür perakendecide de daha sık pazarlık arıyor.

Cook, "Daha düşük hacimli bir ürün üretmek daha pahalıdır," dedi. "İnsanların kesinlikle sahip olmak zorunda olduğu yüksek performanslı bir ürün değilse, şirketler fiyatı yükseltmenin daha zor olduğunu düşünüyor."

Nestle, ürün azaltma uygulamasının geçen yıl 1 milyar İsviçre Frangı (1,06 milyar dolar) tasarruf sağladığını, Unilever ise 2 milyar dolar tasarruf sağladığını açıkladı.

Perakendeciler de azalan satışlarını artırmak için yeni, hızlı satılan ürünler talep ediyor. Piyasadan çekilmesi en muhtemel ürünler, niş veya sınırlı popülerliğe sahip olanlar.

Araştırma şirketi Euromonitor'a göre Heinz Real Mayonez küresel pazarda küçük bir paya sahip.

Bazı tüketiciler için bu tür kesintiler sarsıcı olabilir.

Vinh Banh gönderdiği bir e-postada sandviç ve haşlanmış yumurta için uzun zamandır Heinz Real Mayonez kullandığını söyledi. Kraft'ın 2018'de piyasaya sürdüğü ürünü bu ay piyasadan çektiğini öğrenince hayal kırıklığına uğramış. Garland, Teksas'tan 34 yaşındaki Banh, bulabildiği kalan kavanozların peşinde olduğunu söyledi.

PwC'nin ortaklarından Kelly Pedersen, Ocak ayındaki Ulusal Perakende Federasyonu konferansında "Bu yıl stok alımlarında çok fazla azalma gördüm," dedi. "Herkes bir yavaşlamaya hazırlanıyor."

Magnum ve Ben & Jerry's'i üreten Unilever'in finans şefi Graeme Pitkethly, yaptığı açıklamada, sattığı dondurma çeşitlerini azalttığını söyledi.

Şirket iki yılı aşkın bir süredir ürün yelpazesini yönetmeye yardımcı olmak için 'Polaris' programında yapay zeka kullandı. Polaris sayesinde ürün çeşitliliğini yaklaşık %20 oranında azalttı.

Unilever ayrıca kişisel bakım kategorisindeki yaklaşık 5.000 ürün çeşidini de azalttı.

Gıda üreticileri ürünlerini fazla tantana yapmadan çıkarma eğiliminde. Tüketici ürünleri konferansında, birçoğu insanların telefonlarında gezinirken yiyebilecekleri, giderek daha popüler hale gelen el gıdaları olan yeni teklifleri vurguladılar.

Bu, sevilen bir ürün raftan kaybolduğunda tüketicilerin bunu fark etmeyeceği anlamına gelmiyor. 35 yaşındaki John Finn, 23.000'den fazla takipçisi olan "Discontinued Foods" adlı bir Twitter sayfası yönetiyor.

"İnsanların gıda ürünlerine duydukları sadakat ve kişisel bağlar karşısında şok olursunuz" dedi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler