Havayolu devinin hisseleri yüzde 95 eridi

Havayolu devinin hisseleri yüzde 95 eridi

İskandinav havayolu şirketinin Salı günü geç saatlerde yeni büyük hissedarlarını açıklamasının ardından SAS hisseleri Çarşamba günü açılışta %95 değer kaybetti.

A+A-

İskandinav havayolu devi SAS zorlu günlerden geçiyor. Şirket, Salı günü geç saatlerde yeni büyük hissedarlarını açıklamasının ardından hisselerinde Çarşamba günü açılışta %95 değer kaybı gördü.

Ne olmuştu?

İskandinav havayolu şirketi SAS, büyük rakibi Air France-KLM ve özel sermaye şirketi Castlelake'in Danimarka devletinin yanı sıra yeni yatırımcılar olmasını içeren bir kurtarma anlaşmasının parçası olarak mevcut hissedarlarını eliyor.

Uzun süredir zor durumda olan havayolu Salı günü yaptığı açıklamada, anlaşmanın bir parçası olarak 475 milyon dolarlık yeni öz sermaye ve 700 milyon dolarlık dönüştürülebilir borç alacağını, mevcut hissedarlara hiçbir ödeme yapılmadan ve tahvil sahiplerine çok az ödeme yapılarak borsadan çıkarılacağını söyledi.

Castlelake yüzde 32'lik hisseyle en büyük hissedar ve dönüştürülebilir borcun çoğunluk sahibi olacak. Air France-KLM yüzde 20'ye sahip olurken, havayoluna halen yatırım yapan tek İskandinav ülkesi olan Danimarka hükümeti de yüzde 26'ya sahip olacak.

SAS'ın mevcut hissedarların onayına ihtiyaç duymadığını söylediği teklif edilen anlaşma kapsamında İsveç hükümetinin hisseleri silinecek.

Havayolu, bir yıldan uzun bir süre sonra nihayet 11. Bölüm iflas korumasından çıkaracağını umduğu bir işlemin parçası olarak mevcut Star Alliance grubundan Air France-KLM'nin SkyTeam'ine geçecek.

Yönetim Kurulu Başkanı Carsten Dilling, "Bu, dönüşüm planımız SAS Forward'ın önemli bir başarısıdır" dedi. Dilling, yeni sermayenin güvence altına alınmasının "ABD'deki 11. Bölüm sürecinden çıkışımızı kolaylaştıracağını" da sözlerine ekledi.

Bernstein'da analist olan Alex Irving, SAS'ın büyük bir ağın ya da küresel ortak girişimin parçası olmadığı için fırsatları kaçırdığını ve bu nedenle "alt ölçekli bir havayolu" olarak kaldığını söyledi.

On yılı aşkın bir süredir yüksek maliyetler ve zayıf karlılıkla mücadele eden SAS, Covid-19 salgını ve ardından küresel seyahatin büyük ölçüde durmasının ardından yeni sahipler ararken geçtiğimiz Temmuz ayında ABD'de iflas koruma başvurusunda bulundu.

Norveç hükümetinin SAS'ı çoktan satmış olması ve İsveç devletinin yeni para koymayacağını belirtmesi, 1946'da havayolunu kuran üç ülke arasında Danimarka'yı yalnız bıraktı.

Havayolu sektöründeki son anlaşma, Avrupa'daki eski taşıyıcıların üç oyuncu etrafında nasıl konsolide olduğunu gösteriyor: Fransız-Hollandalı Air France-KLM, Alman Lufthansa ve İngiliz-İspanyol IAG.

Geleneksel havayolu endüstrisi Ryanair, Wizz Air ve SAS'ın kendi arka bahçesi Norwegian Air gibi düşük maliyetli havayolu şirketlerinin tehdidiyle mücadele etmekte zorlanıyor.

İlgili Haberler