Hazır giyimin merkezi Vietnam'ı ABD'nin pamuk yasağı vurdu

Hazır giyimin merkezi Vietnam'ı ABD'nin pamuk yasağı vurdu

Dünyanın hazır giyim ve spor ayakkabı merkezi Vietnam, ABD'nin Sincan pamuğuna getirdiği yasak nedeniyle zorlanıyor.

A+A-

ABD'nin Çin'in Sincan bölgesinden ithalatı yasaklamaya yönelik daha sıkı kuralları, Vietnam'ın hazır giyim ve ayakkabı üreticileri üzerindeki baskıyı artırıyor ve talebin yavaşlamasıyla küresel üretim merkezinde Ekim ayından bu yana yaklaşık 90.000 kişinin işten çıkarıldığı bir sektörü vuruyor.

Reuters'in resmi ABD verilerine dayanarak yaptığı incelemeye göre, hazır giyim ihracatçıları arasında Vietnam, Uygur Zorla Çalıştırılan İşçileri Koruma Yasası'ndan en çok etkilenen ülke oldu. Haziran ayından bu yana yürürlükte olan yasa, şirketlerin Sincan'da zorla çalıştırılan işçilerle üretilen hammadde veya bileşenleri kullanmadıklarını kanıtlamalarını gerektiriyor.

Gap, Nike ve Adidas gibi büyük markaların başlıca tedarikçisi olan Güneydoğu Asya'nın sanayi üretimini ve ihracatını halihazırda azaltan zengin ülkelerin giyim talebindeki düşüşün üzerine gelen ABD kısıtlaması can yakıyor.

3 Nisan'a kadar olan ABD gümrük verilerine göre, UFLPA kontrolleri için bekletilen 15 milyon dolar değerindeki hazır giyim ve ayakkabı sevkiyatının %80'inden fazlası Vietnam'dan geliyordu ve kargolarının yalnızca %13'ünün girişine izin verildi.

Birçok ABD'li ithalatçı hala iyimser, ancak ülkenin sanayi birliğine göre Vietnam'daki hazır giyim üreticileri girdi malzemelerinin yaklaşık yarısı için Çin'e bağımlı olduğundan tedarik zincirleri hala sekteye uğrayabilir.

Vietnam'dan ABD'ye girişi engellenen sevkiyatların değeri 2 milyon doları aşarak Çin'den gelenlerin üç katına ulaştı ve yaptırımlar bu yılın ilk aylarında katlanarak arttı.

ABD'nin elektronik sektörüne, özellikle de Sincan'dan gelen polisilikonla üretilebilen güneş panellerine yönelik kontrolleri çok daha sık olsa da, giyim ve ayakkabı sevkiyatlarının %43'üne karşılık, kontrol edilen elektronik kargoların yalnızca %1'inin girişine izin verilmedi.

ABD gümrük verilerine göre, gümrükler çeşitli ülkelerden gelen toplam değeri 1 milyar doları aşan yaklaşık 3.600 sevkiyatı, Sincan'da zorla çalıştırılan işçilerden elde edilen malları taşımadıklarından emin olmak için kontrol etti.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler