Hindistan'ın Rusya'dan petrol ithalatı yeni bir rekor kırdı

Hindistan'ın Rusya'dan petrol ithalatı yeni bir rekor kırdı

Bloomberg News'e göre, Güney Asya ülkesi başlıca OPEC üreticisinden yaptığı alımların sınırına yaklaşırken, Hindistan'ın Rus petrolü ithalatı geçen ay bir başka rekor seviyeye ulaştı.

A+A-

Hindistan'ın Rusya'dan petrol ithalatı geçen ay yeni bir rekor kırdı. Kpler'in ham petrol analiz başkanı Viktor Katona, günlük hacimlerin Haziran ayında günde 2,2 milyon varile tırmanarak üst üste 10. ay yükseldiğini belirtti. Analiz firmasının verileri Rusya'nın alımlarının Suudi Arabistan ve Irak'ın toplam sevkiyatlarını yine aştığını gösteriyor.

Hindistan, Ukrayna'nın işgalinin ardından Rus petrolünün önemli bir tüketicisi olarak ortaya çıktı, ancak altyapı sorunları ve diğer tedarikçilerle iyi ilişkiler sürdürme ihtiyacı nedeniyle ülkenin alımları sınıra yaklaşmış olabilir.

Kpler, Rusya'nın arzının azalması nedeniyle ithalatın önümüzdeki ay düşebileceğini söyledi. Bloomberg News'in haberine göre, devlete ait Indian Oil Corp son iki ayda Rus ham petrolünün en büyük alıcısı olurken, onu Reliance Industries Ltd izledi.

Analiz firması, Hindistan'ın Ural kömürü ithalatının Haziran ayında günde 1,5 milyon varil ile yeni bir rekora ulaştığını belirtti.

Mayıs ayında Hindistan'ın artan Rus petrolü ithalatı günde yaklaşık 1.95 milyon varil (bpd) olurken Irak ve Suudi Arabistan'dan yapılan alımlar düştü. Dünyanın en büyük üçüncü petrol tüketicisi ve ithalatçısı olan Hindistan, petrolünün yüzde 80'inden fazlasını denizaşırı piyasalardan satın alıyor.

Batı'nın Ukrayna'yı işgali nedeniyle Moskova'ya yaptırım uygulamasından bu yana petrol rafinerileri Rus petrolüne odaklanıyor. Mayıs ayında Hindistan'ın ham petrol ithalatının yaklaşık yüzde 40'ını Rus petrolü oluştururken, Irak'tan yapılan ithalat son üç yılın en düşük seviyesine, Suudi Arabistan'dan yapılan ithalat ise Eylül 2021'den bu yana en düşük seviyesine geriledi.

Hükümet verilerine göre Nisan ayında Rusya'dan gelen bir ton petrolün varil fiyatı 7.33'lük dönüşüm faktörü ile 68.21 $/varile denk gelen yaklaşık 500 $ iken, Irak'tan gelen petrol 570 $, Suudi Arabistan'dan gelen petrol ise 637.40 $'dı. Mayıs ayı varışlı kargolar için fiyat detayları henüz güncellenmedi.

Bu haber toplam 801 defa okunmuştur
İlgili Haberler