IMF: Fed mevcut para politika çerçevesini değiştirmeli

IMF: Fed mevcut para politika çerçevesini değiştirmeli

Üst düzey bir Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilisi Cuma günü Fed'in para politikası çerçevesini, arz şoklarının daha sık yaşandığı ve enflasyonun yükselme riskinin arttığı bir dünyayı yansıtacak şekilde değiştirmesini önerdi.

A+A-

IMF cephesinden Fed'e para politikasını bugünün şartlarına göre değiştirmesi yönünde çağrı geldi. Uluslararası Para Politikası Birinci Genel Müdür Yardımcısı Gita Gopinath, "Arz şoklarından daha fazla etkileneceğiz ve bu nedenle para politikası çok daha ciddi ödünleşimlerle karşı karşıya kalacak," dedi ve ekledi: "Para politikası çerçevemizi iyileştirmek zorundayız."

Bloomberg Television'dan Tom Keene'in moderatörlüğünü yaptığı IMF panelinde konuşan Gopinath, Fed'in ekonomiyi sıcak tutma konusunda daha temkinli olmasını ve çok hızlı enflasyon riskini önlemek için önleyici davranmaya daha istekli olmasını önerdi.

Enflasyonun çoğunlukla %2 hedefinin altında seyrettiği yılların ardından Fed, Ağustos 2020'de para politikasını yürütme stratejisini yenilemiştir.  

Yeni "esnek ortalama enflasyon hedeflemesi" çerçevesinde, merkez bankası odağını enflasyonu %2'de tutmaya çalışmaktan gerçekten teşvik etmeye kaydırdı; açık hedefi, yıllarca altında kaldığı enflasyonu telafi etmek için bir süre bu hızın ılımlı bir şekilde üzerinde seyretmesini sağlamaktı.

Çerçeve aynı zamanda Fed'in uzun süredir uyguladığı, işsizlik düşükken enflasyona karşı önleyici saldırılar başlatma taktiğini de ortadan kaldırdı. Çerçeve, finansal piyasaları likidite ile doldurmaya devam etme ve enflasyonun bir süre daha hedefini ılımlı bir şekilde aşmasını sağlamak için faiz oranlarını sıfıra yakın tutma taahhüdüyle evlendirildi.

Gopinath, bu vaatlerin Fed'in enflasyonla mücadelede yavaş kalmasına yol açtığını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"İleriye dönük rehberlik, çok fazla taahhüt ve kesinlik sağlama anlamında harika olsa da, bazen gerçekten elinizi kolunuzu bağladığı için bir değiş tokuş söz konusudur".

Gopinath, merkez bankalarının, işsizliğin zaten düşük olduğu bir dönemde hedefin altındaki enflasyonu tolere etmeye daha istekli olması gerektiğini söyledi ve "Bu noktada enflasyondaki açığı kapatmak için elinizden gelen her şeyi yapmak istemezsiniz" dedi şöyle devam etti:

Mevcut strateji daha çok enflasyonun aşağıya doğru çıpalanmamasını sağlamak için ne yapılması gerektiği ile ilgilidir, böylece enflasyonist bir durumdan ziyade deflasyonist bir duruma düşmezsiniz. Şimdi pandemi ve savaşta gördüklerimiz göz önüne alındığında, ekonomiyi sıcak tutmanın risklerini daha fazla dikkate almamız gerekiyor".

İlgili Haberler