İngiltere'de faiz artışı beklentilerinde dikkat çeken yükseliş

İngiltere'de faiz artışı beklentilerinde dikkat çeken yükseliş

İngiltere'de enflasyonun Şubat'ta sürpriz biçimde ivmelendiğini gösteren veri sonrası yarınki toplantı için faiz artış beklentileri de yükseldi.

A+A-

Bugün açıklanan verilere göre İngiltere'de enflasyon Şubat'ta sürpriz biçimde 4 ayda ilk kez yükseldi. Bu yükseliş sterlinde ralliye ve hazine tahvillerinde satışla neden oldu. Para piyasalarında İngiltere Merkez Bankası'ndan (BOE) faiz artış beklentileri de güçlendi.

Ülkede tüketici fiyatları yıllık yüzde 10,4 olarak tüm Bloomberg tahminlerini aştı. Veri sonrası 2 yıllık hazine tahvil getirileri 20 baz puan yükselirken sterlin bir aydan uzun sürenin en yüksek seviyesine çıktı.

Ocak ayında yüzde 5,8'e gerileyen çekirdek enflasyon da yüzde 6,2'ye yükseldi.

Veri açıklanmadan önce finansal koşullardaki sıkılaşma ve küresel bankacılık sistemindeki sıkıntılar nedeniyle bankadan faiz artırımı beklenmiyordu.

ING Groep Stratejisti Antoine Bouvet "Gelişmeler, bu haftaki toplantıda 25 baz puanlık faiz artışını gündeme getirdi. Ocak'ta çekirdek enflasyondaki düşüş umut vermişti, bugünkü veri ise hayal kırıklığı yarattı." ifadelerini kullandı.

Ülkede enflasyon faiz artışlarına rağmen çift hanede kalmaya devam ediyor. BOE Şubat ayında politika faizini yüzde 4'e yükseltmişti.

Fed'in bu akşamki kararı da bankanın yarınki kararında etkili olabilir. Fed'in 25 baz puanlık faiz artırımına girmesi bekleniyor. Bazı piyasa oyuncuları ise finansal istikrarın sağlanması için Fed'in bu toplantıyı pas geçmesi gerektiği görüşünde.

Bankanın şahin üyelerinden Catherine Mann ülkenin yüksek enflasyon ve düşük büyüme riskleriyle karşı karşıya olduğu uyarısı yaparken güvercin üyelerden Swati Dhingra aşırı sıkılaşma uyarısı yapıp artışları durdurmak gerektiğini belirtmişti.

İlgili Haberler