İstihdam verileri sonrası Fed faiz artırımını durdurabilir

İstihdam verileri sonrası Fed faiz artırımını durdurabilir

ABD'de işe alımların yavaşlaması Fed'i bir faiz artışından daha vazgeçmeye itebilir.

A+A-

Fed politika yapıcıları Cuma günü işgücü piyasasının soğumakta olduğuna dair yeni kanıtlar elde etti ve ABD merkez bankasının son faiz artışının mevcut sıkılaştırma döngüsünün sonuncusu olabileceği görüşünü destekledi.

Fed, enflasyonu yenmek amacıyla son 12 politika toplantısının 11'inde faiz oranlarını artırdı. 26 Temmuz'da yapılan çeyrek puanlık artışla gösterge gecelik faiz oranı %5,25-%5,50 aralığına yükseldi.

Sıkılaştırma kampanyası enflasyonun yavaşlamasına katkıda bulundu. Tüketici fiyat endeksi Haziran ayında bir önceki yıla göre %3 artarken, geçen yaz bu oran yaklaşık üç katına çıkmıştı.

Cuma günü Reuters anketinde ekonomistlerin beklentilerinin altında kalan ABD'nin geçen ay 187.000 istihdam eklediğini gösteren veriler, çabanın işe yaradığına dair bir başka işaret olabilir. Ortalama çalışma haftası da daraldı, bu da işgücü talebinin azaldığının bir göstergesi.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic Bloomberg Television'a verdiği demeçte, "Ekonominin oldukça düzenli bir şekilde yavaşlamasını bekliyordum ve bu 187.000 rakamı da bu hızın devamı olarak geldi" dedi.

Çalışma Bakanlığı raporunun diğer bölümleri, işgücü piyasasındaki yumuşamanın enflasyon üzerinde daha fazla aşağı yönlü baskı yaratacağına güvenen Fed politika yapıcıları için daha az cesaret vericiydi. Ortalama saatlik kazançlar üst üste dördüncü ayda bir önceki yıla göre %4,4 artarken işsizlik oranı %3,5'e geriledi.

Ücret artışının yüksek enflasyona katkıda bulunmak yerine onun bir ürünü olduğunu savunan Chicago Fed Başkanı Austan Goolsbee, Cuma günkü istihdam raporunun işgücü arz ve talebinin daha iyi bir dengeye geldiğini gösteren birkaç veri noktasından biri olduğunu söyledi.

Bloomberg Televizyonuna verdiği demeçte, "İşsizlik oranını artırmadan enflasyonu makul bir miktarda düşürdük," dedi ve bunun Fed'in resesyona neden olmadan fiyat baskılarını hafifletebileceği konusunda kendisini umutlandırdığını ekledi.

Merkez bankası bu tür bir "yumuşak inişi" pek sık başaramamıştır, ancak Goolsbee ve diğerleri koronavirüs salgını ve onun yarattığı politika tepkisinin son derece olağandışı olduğunu, tüketici davranışlarını değiştirdiğini ve tedarik zincirlerini enflasyonun yükselmesine neden olacak şekilde felce uğrattığını, ancak şimdi bu etkinin azalmaya başladığını savunuyor.

Fed'in politika faizine bağlı kontratların yatırımcıları, Cuma günkü istihdam raporundan önce yaklaşık %35 olan faiz artırım ihtimalini, bu yılın sonuna kadar %30'dan daha az görüyor.

Glassdoor'un baş ekonomisti Daniel Zhao, "Bence genel olarak bu durum hala yavaş ama istikrarlı bir şekilde yumuşak inişe doğru ilerleyen bir işgücü piyasasına işaret ediyor" dedi.

Eylül ayındaki bir sonraki politika toplantısından önce Fed politika yapıcılarının görüşlerini şekillendirecek birkaç önemli veri açıklaması daha var.

Nationwide'ın baş ekonomisti Kathy Bostjancic, "Yetkililer, beklemede kalıp kalmayacaklarına ya da işgücü talebini ve enflasyonist baskıları soğutmak için daha fazla faiz artışının gerekli olup olmadığına karar vermeden önce Ağustos istihdam raporunu ve sonraki iki aylık enflasyon okumasını görmek isteyeceklerdir" diye yazdı.

Bu haber toplam 635 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler