Japonya'da negatif faiz döneminin sona erdiği yönünde beklentiler arttı

Japonya'da negatif faiz döneminin sona erdiği yönünde beklentiler arttı

Japonya'da kısa vadeli tahvil piyasasında oluşan fiyatlamalar piyasa aktörlerinin ülkedeki negatif faiz döneminin sona erdiği yönünde beklentileri olduğunu gösterdi.

A+A-

Japonya tahvil piyasası, merkez bankasının negatif faiz oranı politikasının sona erme ihtimalini giderek daha fazla fiyatlarken kısa vadeli borçlanma maliyetlerinin de yükseldiği görülüyor.

Bloomberg tarafından derlenen verilere göre, ülkenin gecelik swapları, Japonya Merkez Bankası'nın negatif faiz politikasını Ocak ayında sona erdireceğini gösteriyor.

Fiyatlamalarla birlikte yetkililerden gelen açıklamalar da negatif faiz döneminin sonuna yaklaşıldığına işaret ediyor.

Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda hafta sonu Yomiuri gazetesine verdiği demeçte, BOJ'un fiyatların ve ücretlerin sürdürülebilir bir şekilde artmaya devam edeceğinden emin olması halinde negatif faizleri sonlandırmanın mevcut seçenekler arasında olduğunu söylemişti.

Ülkenin çekirdek enflasyonu Temmuz ayına kadar 16 ay boyunca merkez bankasının yüzde 2'lik hedefinin üzerinde kalmıştı. Bu durum ultra gevşek para politikası uygulayan Japonya'da sıkılaşma yönündeki beklentileri desteklemişti.

Yüksek enflasyon, ABD ve Euro Bölgesi'ndeki faiz oranları yükselirken Japonya'nın reel faiz oranını rekor düşük seviyeye yakın tutuyor ve BOJ'un ultra gevşek politikasını değiştirmesi gerektiğine işaret ediyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler