Kentlere dönüş, dünya emlak fiyatlarını "patlattı"

Kentlere dönüş, dünya emlak fiyatlarını "patlattı"

Çin'de yeni ev fiyatları, büyük şehirlerde talebin geri dönmesiyle arttı. İngiltere'de ise konut fiyatları Şubat ayında rekor artış gösterdi.

A+A-

Çin'de Ocak ayı resmi verilerine göre, özellikle büyük şehirlerde, emlak üzerindeki sert düzenleyici kısıtlamaların etkisini yumuşatma çabaları alıcı duyarlılığını desteklerken yeni ev fiyatları Eylül ayından bu yana ilk kez aylık bazda yükseldi. Çin'in 70 büyük şehrinde ortalama yeni ev fiyatları, Aralık ayındaki % 0,2'lik düşüşün ardından Ocak ayında bir önceki aya göre % 0,1 arttı.

Ulusal İstatistik Bürosu (NBS) verilerine göre, bazı ölçütler çerçevesinde GSYH'nın dörtte birini oluşturan Çin emlak piyasası, China Evergrande Group gibi ağır borçlu oyuncuların temerrüde düşmesi nedeniyle Pekin'in sektördeki kaldıraç oranını düşürme baskısı nedeniyle yavaşladı. Yetkililer, geliştiricilerin yükünü hafifletmek için, 2021'in sonlarından bu yana emlak şirketlerinin emanet hesaplarından fonlara daha kolay erişmesini sağlamak da dahil olmak üzere bir dizi önlem aldı.

İngiltere piyasasında rekor

İngiltere'de ise konut fiyatları Şubat ayında rekor artış gösterdi. Emlak sitesi Rightmove tarafından açıklanan verilere göre, konut fiyatları Şubat ayında geçen ay ile karşılaştırıldığında yüzde 2,3 yukarı geldi. Rightmove, bunun kayıt tuttuğu 20 yıldaki en büyük aylık artış olduğunu bildirdi. Emlak sitesine göre, bir evin ortalama reklamı yapılan maliyeti 7.785 sterlin artarak 348.804 sterline ulaştı Rightmove'a göre fiyatlarda yıllık artış yüzde 9,5'e ulaştı. Kurum, yeni emlak ilanlarının sayısının ay boyunca yüzde 11, mülk satın almak isteyenlerin sayısının yüzde 16 arttığını belirtti. 

Bu haber toplam 885 defa okunmuştur