Kızıldeniz saldırıları petrol fiyatlarını tırmandırıyor

Kızıldeniz saldırıları petrol fiyatlarını tırmandırıyor

Kızıldeniz'de yakıt tankerine saldırıların sürmesiyle birlikte petrol fiyatları yeni haftaya yükselişle başladı.

A+A-

Husilerin Kızıldeniz'de yakıt tankerine saldırmasının ardından petrol fiyatları %1 arttı Kızıldeniz'de Trafigura tarafından işletilen bir yakıt tankerinin bir füzeyle vurulmasının ardından yakıt arzı endişeleri ve drone saldırılarının ardından birkaç rafinerinin onarım altında olması nedeniyle Rusya'nın rafine ürün ihracatının düşecek olmasıyla petrol fiyatları Pazartesi günü %1 arttı.

Brent ham petrol vadeli işlemleri 84,80 dolar/varile kadar çıktı. ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü de 78,79 dolar/varil seviyesini gördü.

Ürdün sınırındaki bir ABD üsüne yönelik İHA saldırısı da Ortadoğu gerilimine katkıda bulundu.

Trafigura Cumartesi günü yaptığı açıklamada, itfaiyecilerin bir gün önce Yemen'deki Husi grubu tarafından saldırıya uğrayan bir tankerde çıkan yangını söndürmesinin ardından Kızıldeniz'e yapılacak yeni seferlerin güvenlik risklerini değerlendirdiğini söyledi.

ANZ analistleri yayınladıkları bir notta, "Arzdaki kesintiler sınırlıydı, ancak Cuma günü Trafigura adına faaliyet gösteren bir petrol tankerinin Yemen açıklarında bir füze ile vurulmasının ardından bu durum değişti. ABD ve İngiltere'ye bağlı petrol tankerlerinin saldırı tehdidi altında olması nedeniyle, piyasanın kesinti riskini yeniden fiyatlandırması muhtemeldir" dedi.

İlgili Haberler