Kur riskleri altın ve gümüşü uçuracak

Kur riskleri altın ve gümüşü uçuracak

BMO Capital Markets emtia analistlerine göre, altın ve gümüş fiyatları yakın vadede konsolide olmaya devam edebilir, ancak değerli metaller sektöründeki ralli daha yeni başlıyor.

A+A-

Çarşamba günü yayınlanan bir raporda Kanadalı banka BMO Capital Markets, önümüzdeki üç yıl için altın ve gümüş fiyat tahminlerini önemli ölçüde yükselttiğini ve en yüksek seviyesinin 2024'ün son çeyreğinde olacağını duyurdu. Bankanın emtia analistleri, altın fiyatlarının bu yıl ortalama olarak ons başına 2.169 dolar civarında olacağını ve bir önceki tahminlerine göre %11 artacağını öngörüyor.

Aynı zamanda, altın fiyatlarının gelecek yıl Aralık ayı tahminlerine göre %12'lik bir artışla ons başına 2.100 dolar civarında olacağını öngörüyorlar. Altın fiyatlarının 2026'da ons başına ortalama 2.000 dolar, 2027'de ise 1.950 dolar civarında olması bekleniyor ki bu da Aralık tahminlerine göre sırasıyla %8 ve %3'lük bir artış anlamına geliyor.

Gümüşe bakıldığında BMO, beyaz metalin bu yıl Aralık tahminlerine göre %13 artışla ons başına ortalama 25,60 dolar civarında olacağını öngörüyor. Fiyatın gelecek yıl bir önceki tahmine göre %11 artışla ons başına ortalama 25,30 dolar civarında olması bekleniyor. Son olarak, fiyatların 2026'da ortalama 24 $ ve 2027'de 23,50 $ olması bekleniyor ki bu da bir önceki tahmine göre sırasıyla %8 ve %3'lük bir artış anlamına geliyor.

BMO bu yıl altın fiyatlarının dördüncü çeyrekte ortalama ons başına 2250 $ civarında olacağını öngörüyor ki bu bir önceki tahmine göre %13'lük bir artış anlamına geliyor. Aynı zamanda gümüş fiyatlarının yılın son çeyreğinde Aralık ayındaki tahmine göre 22$ artışla ons başına ortalama 28$ civarında olması bekleniyor.

Haziran vadeli altın kontratları son olarak günlük %0,67 artışla ons başına 2.214 dolardan işlem gördü.

Emtia analistleri, altının son zamanlarda tüm zamanların en yüksek seviyelerine yakın konsolidasyonunun, değerli metalin yeni bir taban oluşturduğunun ve yatırımcıların daha yüksek fiyatlarla rahatladığının bir göstergesi olduğunu söyledi.

Analistler, dünya çapında artan kur risklerine karşı bir koruma olarak değerli metalde yükseliş eğilimini sürdürdüklerini ve altının tüm zamanların en yüksek seviyelerine ulaşmasının Bitcoin'in token başına 73.000 $'ın üzerine çıkarak rekor kırmasıyla aynı döneme denk geldiğini belirttiler.

Analistler raporda, "Önemli demokrasilerde seçimlerle dolu bir yılda hiçbir politikacının daha az harcama sözü vererek seçilemeyeceği göz önüne alındığında, küresel ekonomilerde mali harcamaların arttığı yeni bir dönemin hız kazanmasıyla yılın ilerleyen dönemlerinde değerli metal performansını destekleyen daha fazla döviz endişesi görme şansımız kesinlikle var" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yıl ortasına kadar mevcut aralıkta bir miktar konsolidasyon görsek de, ABD faiz indirimi döngüsünün hız kazanmaya başlaması ve ABD seçimleri yaklaştıkça jeopolitik gerilimlerin artması nedeniyle ikinci yarıda daha fazla ardışık kazanç bekliyoruz. Bu, hem makro hem de perakende yatırımcıların değerli metallere olan ilgisini artırdığı nadir yıllardan biri olabilir."

Altın bir riskten korunma aracı olarak yeniden parlarken, BMO ayrıca piyasanın "fiyata duyarsız merkez bankaları" tarafından iyi bir şekilde desteklenmeye devam etmesini beklediklerini söyledi.

Banka ayrıca Çin talebinin pazara hakim olması yönündeki çağrısını yineledi.

>>SONRAKİ: İŞTE HSBC'NİN HEDEF FİYAT VERDİĞİ 7 TÜRK ŞİRKETİ

Etiketler : , ,
HSBC 7 dev hissede hedef fiyat ve tavsiyelerini revize etti

HSBC 7 dev hissede hedef fiyat ve tavsiyelerini revize etti

HSBC, aralarında Türk Hava Yolları, Sabancı Holding ve Akbank dahil 7 şirket hissesi için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı.

EREGL hisseleri için 14 aracı kurum hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

EREGL hisseleri için 14 aracı kurum hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı

Borsa İstanbul'da 14 aracı kurum Ereğli Demir Çelik hisseler için hedef fiyat ve tavsiyesini açıkladı.

BIST 100’de en az %50 getiri potansiyeli olan hisseler

BIST 100’de en az %50 getiri potansiyeli olan hisseler

İş Yatırım, BIST 100’de en az yüzde 50 getiri potansiyeli olan ve 2024’de en yüksek kar beklenen şirketleri açıkladı.

İlgili Haberler